Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zrádné kuřecí: Špatně ugrilujete a svíjíte se v křečích

Než se zakousnete, zkontrolujte, jestli je maso hotové.
Než se zakousnete, zkontrolujte, jestli je maso hotové.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Daniela Soukalová - 
14. července 2015
05:20

Nedopečené kuřecí? To vám může změnit pohodové grilování v pořádnou honičku – a za tu byste mohli být ještě rádi. Nedostatečná tepelná úprava masa vás totiž může dostat i do nemocnice. Infekce ale nemusí být jen z masa. Jak se tedy vyhnout kampylobaterióze?

Se začátkem grilovací sezony přibývá i lidí nakažených kampylobakteriózou. Způsobují ji baterie, které zůstanou třeba v nedodělaném mase při grilování. Obzvlášť tedy v tom kuřecím.

Než se zakousnete do šťavnatého masa, dobře se podívejte, jakou má barvu. „Maso by u kosti nemělo mít růžovou barvu. Tedy by nemělo být krvavé,“ doporučuje Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice kraje Vysočina.

Složitá diagnóza

„V některých případech bývá průběh dosti dramatický, s bolestmi břicha, dehydratací a celkovým vyčerpáním organismu. Tito pacienti musí být nezřídka hospitalizováni,“ uvedl na chatu Blesk.cz doktor Luděk Hrdlička z Gastroenterologického oddělení Polikliniky Budějovická.

Podle Zdeňky Jágrové z pražské hygienické stanice může v mnoha případech dokonce připomínat zánět slepého střeva. „To je vždycky strašně obtížné rozlišit, jestli se jedná o jednoduchou bolest břicha při průjmovém onemocnění nebo zánět slepého střeva. Bolest břicha, zvýšená teplota a průjem může být v obou případech,“ upřesnila. Praha má od začátku roku nahlášeno 31 případů, kdy pacienti bojovali s takovou infekcí.

Na Vysočině je ale situace o dost horší. Jen za červen, kdy se naplno rozjela grilovací sezona, evidují už 107 případů. Pokud se pak budeme bavit o počtu nemocných v průběhu celé první poloviny letošního roku, dostaneme se až na číslo 365 nemocných lidí právě kampylobakteriózou.

Pozor i na křížovou kontaminaci nebo nepřevařené mléko z automatů

Lidé by měli dávat pozor i na takzvanou křížovou kontaminaci. Pokud se chcete vyhnout zažívacím problémům, používejte jedno nádobí na syrové maso a jiné na maso už připravené ke konzumaci.

Podle Dvořákové je další nejčastější příčinou i konzumace mléka přímo od krávy nebo z mléčných automatů. „Na automatech je uvedeno upozornění, že si zájemci mají mléko převařit. To ale většina z nich neudělá,“ dodává Dvořáková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi