Zrádné kuřecí: Špatně ugrilujete a svíjíte se v křečích
Nedopečené kuřecí? To vám může změnit pohodové grilování v pořádnou honičku – a za tu byste mohli být ještě rádi. Nedostatečná tepelná úprava masa vás totiž může dostat i do nemocnice. Infekce ale nemusí být jen z masa. Jak se tedy vyhnout kampylobaterióze?
Se začátkem grilovací sezony přibývá i lidí nakažených kampylobakteriózou. Způsobují ji baterie, které zůstanou třeba v nedodělaném mase při grilování. Obzvlášť tedy v tom kuřecím.
Než se zakousnete do šťavnatého masa, dobře se podívejte, jakou má barvu. „Maso by u kosti nemělo mít růžovou barvu. Tedy by nemělo být krvavé,“ doporučuje Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice kraje Vysočina.
Složitá diagnóza
„V některých případech bývá průběh dosti dramatický, s bolestmi břicha, dehydratací a celkovým vyčerpáním organismu. Tito pacienti musí být nezřídka hospitalizováni,“ uvedl na chatu Blesk.cz doktor Luděk Hrdlička z Gastroenterologického oddělení Polikliniky Budějovická.
Podle Zdeňky Jágrové z pražské hygienické stanice může v mnoha případech dokonce připomínat zánět slepého střeva. „To je vždycky strašně obtížné rozlišit, jestli se jedná o jednoduchou bolest břicha při průjmovém onemocnění nebo zánět slepého střeva. Bolest břicha, zvýšená teplota a průjem může být v obou případech,“ upřesnila. Praha má od začátku roku nahlášeno 31 případů, kdy pacienti bojovali s takovou infekcí.
Na Vysočině je ale situace o dost horší. Jen za červen, kdy se naplno rozjela grilovací sezona, evidují už 107 případů. Pokud se pak budeme bavit o počtu nemocných v průběhu celé první poloviny letošního roku, dostaneme se až na číslo 365 nemocných lidí právě kampylobakteriózou.
Pozor i na křížovou kontaminaci nebo nepřevařené mléko z automatů
Lidé by měli dávat pozor i na takzvanou křížovou kontaminaci. Pokud se chcete vyhnout zažívacím problémům, používejte jedno nádobí na syrové maso a jiné na maso už připravené ke konzumaci.
Podle Dvořákové je další nejčastější příčinou i konzumace mléka přímo od krávy nebo z mléčných automatů. „Na automatech je uvedeno upozornění, že si zájemci mají mléko převařit. To ale většina z nich neudělá,“ dodává Dvořáková.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.