Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi rozebrali za dva dny 300 milionů pro rodinné domky, stačí zateplit

Stačí zateplit dům o 20 % a máte dotaci doma.
Stačí zateplit dům o 20 % a máte dotaci doma.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: dv, ČTK - 
11. července 2015
05:00

Ministerstvo životního prostředí navýšilo balík pro program Nová zelená úsporám o dalších 300 milionů korun, zájem lidí o dotace například na zateplování rodinných domů je obrovský. Částka „zmizela“ za tři dny.

Od začátku už z programu Nová zelená úsporám odteklo 600 milionů korun, tento týden pak ministerstvo životního prostředí uvolnilo dalších 300 milionů a ty byly hned pryč. „Zájem byl obrovský, u majitelů rodinných domů totiž stačí, aby ušetřili rekonstrukcí minimálně 20 % energie, ti měli na dotaci nárok,“ řekla Blesku mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Dotační pokladna nevyschla úplně, ještě v pátek ráno zůstalo v tzv. zásobníku asi 73 milionů pro projekty, které čekají ve frontě, to kdyby někdo neuspěl nebo vypadl během schvalovacího kolečka.

„Zmíněná čísla nejlépe dokazují, že nová opatření, která jsme s Fondem nastavili, fungují. Na Státním fondu životního prostředí jsme zavedli celou řadu opatření, zjednodušili jsme podmínky, zefektivnili a zrychlili administraci,“ chlubí se ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO.

Obrovský zájem o dotace je z Moravskoslezského kraje, ten tvoří 17 % všech žádostí, na druhém místě je Středočeský kraj a hned po něm jižní Morava. Na chvostu se krčí Karlovarsko s pouhým jedním procentem a Liberecký kraj se třemi procenty.

 

 

Kdo žádal o peníze v programu Nová zelená úsporám? Kdo žádal o peníze v programu Nová zelená úsporám? | NZÚ

Celkem bylo v letošním programu po navýšení 1,4 miliardy korun, z toho o půl miliardy mohou stále žádat majitelé pražských bytových domů. Pro ně je podle webu státního fondu k dispozici ještě přes 453 milionů korun.

 

jana999 ( 11. července 2015 06:51 )

to je nádhera, že o takových hovadinách můžem polemizovat, za to o zničení republiky islámskými uprchlíky ne, jděte se vycpat bleskáči, asi nemáte děti když se do tý likvidace zapojujete

Zobrazit celou diskusi