Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exúředník z ANO: Úplatky jsem nebral! Jen jsem je vábil, abych odhalil korupci

Autor: bru, ČTK - 
9. července 2015
12:18

Úplatky jsem nebral, naopak – chtěl jsem rozkrýt korupci, tak jsem je lákal, aby mě uplatili. Tak by se dalo shrnout dopolední soudní stání s Vladislavem Kovalem, bývalým členem hnutí ANO a šéfem odboru ministerstva pro místní rozvoj. V soudní síni taky popsal, že se při debatě o úplatcích choval jako ve filmu.

"Myslel jsem si, že budu tak dobrý, že odhalím korupci. Nedomyslel jsem, že to mé osobě může přinést takové komplikace," řekl u Obvodního soudu pro Prahu 1 bývalý hlavní manažer ANO a někdejší ostravský zastupitel Koval, který své chování opakovaně označil za "špatné manažerské rozhodnutí".

Podle obžaloby se Koval coby ředitel ministerského odboru hospodářských služeb sešel 22. října 2014 v restauraci Mincovna na Staroměstském náměstí s jednatelem firmy Protum Servis Jaroslavem Tůmou. Údajně po něm žádal úplatky v nespecifikované výši. O dva dny později prý Tůmovi v budově ministerstva nabídl zakázku za půl milionu korun na výměnu protipožárních dveří, přičemž chtěl pro sebe část z této sumy.

Úplatky nebral, jenom prý provokoval

Devětačtyřicetiletý Koval schůzku nepopírá, podle něj šlo ale z jeho strany o provokaci. Po svém nástupu do čela odboru v březnu 2014 se prý snažil zajistit co nejvyšší úsporu nákladů ministerstva, a proto postupně prověřoval smlouvy uzavřené s jednotlivými dodavateli. S některými firmami na základě prověřování ukončil spolupráci, s dalšími se domluvil na změně podmínek. Takto prý za devět měsíců svého působení ušetřil téměř 60 milionů korun.

U firmy Protum Servis pojal v říjnu podezření, že fakturovala některé věci navíc. Nezdál se mu také pronájem dvou vysoušečů, který ministerstvo stál milion korun za pět let. Pozval si proto jednatele Tůmu do kanceláře a vyzval ho, aby mu navrhl úspornější řešení. "Pan Tůma z té schůzky neodcházel příliš nadšený, bylo vidět, že mu to není po chuti. Řekl jsem si, že to zkusím prověřit. Asi to nebyl nejlepší nápad. Mluvil jsem o tom s ředitelem bezpečnostního odboru a ten mi řekl, že to nemám dělat," popsal Koval.

Choval se tak, jak to viděl ve filmu

Nakonec s Tůmou zašel na pivo do restaurace v budově ministerstva. "Potykal jsem si s ním, aby to působilo důvěryhodněji. Také jsem ho proto požádal, aby mi ukázal svůj mobilní telefon - to jsem viděl někde ve filmu. Řekl jsem mu, že když mu faktury nebudu rozporovat, tak bych si za to něco zasloužil," uvedl. Čekal prý, že Tůma bude překvapenější, než byl. Jednatel mu ale řekl, že věc musí probrat se svým společníkem.

 

Snahu získat úplatek za přidělení zakázky na výměnu dveří Koval popřel. Zdůraznil, že zakázky připravovali jeho podřízení, on je pouze schvaloval. Zakázky přesahující 200 000 korun navíc podléhaly schválení vrchní ředitelky.

V případě prokázání viny hrozí Kovalovi až desetileté vězení nebo propadnutí majetku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi