Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šibeniční demonstrace: Řečníci asi porušili zákon. A šéf policie našel důvod k pochvale

Na demonstraci proti imigrantům a islámu se objevily šibenice.
Na demonstraci proti imigrantům a islámu se objevily šibenice.  (Autor: Reprofoto ČT24)
Autor: sou - 
7. července 2015
16:35

Na podnět ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se policejní prezidium dalo do vyšetřování demonstrace proti uprchlíkům z minulého týdne. Závěr? Řečníci mohli porušit zákon. Policie navíc čelí kritice za to, že nezasáhla proti lidem, kteří si přinesli makety šibenic. Jejím postupem se dál zabývá odbor vnitřní kontroly. Výsledky by měly být známé příští týden.

„Po zhlédnutí záběrů z místa dávám panu ministrovi za pravdu, že obdobné projevy do demokratické společnosti nepatří. Na druhou stranu bylo shromáždění ze strany kriminalistů řádně zadokumentováno a ze strany policie vyvozeny důsledky v řádu dnů po shromáždění. To může být v některých případech taktičtější,“ shrnuje policejní prezident Tomáš Tuhý.

Pražská policie řeší dvě zásadní věci, které se při demonstraci staly. Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, ale také vyhrožování zacílené na orgán veřejné moci.

Při demonstraci měl proslov třeba Tomio Okamura z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), zpěvák Aleš Brichta nebo novinář Adam Bartoš. Vyzvali mimo jiné k uzavření hranic, vystoupení z EU nebo k demisi vlády. V takové situaci ohrožení národní bezpečnosti je nošení maket šibenic naprosto adekvátním vyjádřením nesouhlasu vládě, naopak lze ještě hovořit o umírněném chování veřejnosti, hájí demonstranty Bartoš.

Zachovali se policisté správně?

Podle policejního prezidenta se momentálně zahájí i vnitřní kontrola, aby se zjistilo, zda policisté proti těmto prohřeškům neměli zakročit už přímo na místě demonstrace. To se týká i případné personální odpovědnosti, ke které vyzval policii ministr Chovanec. Tyto závěry bude mít policejní prezidium k dispozici v průběhu příštího týdne.

Policejní prezident dnes zašle jednotlivým ředitelům krajských ředitelství policie dopis s doporučením postupu Policie ČR v obdobných situacích. Cílem je především usměrnění činnosti policistů v obdobných případech a sjednocení praxe v rámci Policie ČR.

„Naše společnost se radikalizuje, česká policie musí být lépe připravena na podobné nenávistné projevy a musí je umět ve spolupráci s ostatními spoluzodpovědnými subjekty řešit hned v počátcích,“ uzavřel policejní prezident.

salto ( 8. července 2015 11:52 )

Myšlenka dobrá, ale provedení málo vhodné

tgbg ( 8. července 2015 08:53 )

Krvežízniví komouši se taky jezdili učit do Moskvy, jak zakroutit krkem lidem co něco vlastní.

st.rec ( 8. července 2015 08:36 )

Za hranou je hlavně cizácké vyhrožování o budoucnosti šaríja u nás a výpady typu:Když se vám tady nelíbí,můžete odejít.To si přece čmoudi nesmí dovolit! Šibenice jsou vox populi-hlas lidu.Pro někoho by to mohl být vox popapuli.

aaobcanka ( 8. července 2015 03:54 )

Jaromír Habrnal, Týn nad Vltavou Pane Chovanec! Záměrně vás neoslovuji p. ministře, protože jste na tom místě omylem. Když na demonstraci uráží a napadají našeho prezidenta, tak to vaše policie ve spolupráci s justicí shodí ze stolu, ale šibenice na demonstraci budou trestné ? Asi jako malování tykadel ? Velebnosti, jdu ven bleyt!

aaobcanka ( 8. července 2015 03:48 )

Ale když pravičáci ODS+TOP házeli po Zemanovi vejce, rajčata, brambory, tak to tzv. plzeňská rychlokvaška držela "zobák" ! Hanba údajnému lháři, podrazákovi a intrikánovi, Sobotkovic patolízalovi, Chovanci !

Zobrazit celou diskusi