Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za hračky na pultech milionová pokuta. Inspekce trestala chyby obchodníků

Autor: ČTK, sou - 
7. července 2015
12:30

Pokuty přesahující jeden milion korun udělila Česká obchodní inspekce (ČOI) prodejcům, dovozcům a distributorům hraček. A to jen za letošní první čtvrtletí, informovala v úterý ČOI. Nejčastějším prohřeškem bylo chybějící označení prodávaného zboží. Ministerstvo zdravotnictví zase varuje před hračkami z Číny. Obsahují nebezpečné množství kyseliny ftalátové.

Od ledna do března provedli inspektoři České obchodní inspekce celkem 264 kontrol. Zaměřili se v nich nejen na specializované prodejny, ale i na provozovny, kde byly hračky jen jedním z několika různých druhů prodávaných výrobků.

Nedostatky objevili v 177 obchodech, tedy u dvou třetin kontrolovaných prodejců. Inspektoři zakázali další prodej téměř 4000 hraček v celkové hodnotě přes 230 tisíc korun.

Zákaz prodeje přišel u hraček, kterým chyběly identifikační údaje o výrobci nebo dovozci. Inspektoři v řadě případů nenašli ani bezpečnostní informace v českém jazyce nebo označení věkové kategorie dětí, pro kterou je výrobek určen. V průběhu kontrolní akce inspektoři uložili 141 pokut ve konečné výši 1 060 000 korun.

Hračky? Trvalý problém, míní inspektoři

Inspekce upozorňuje na vysoké procento závad u prodeje hraček trvale. Už za loňský rok ČOI prodejcům, dovozcům a distributorům hraček rozdala pokuty za 6,7 milionu korun. Podle jejího ústředního ředitele Mojmíra Bezecného se chce inspekce na kontroly zboží pro nejmenší soustředit i nadále.

„V dalším období zaměříme kontroly hlavně na dovozce hraček ze třetích zemí, kteří mají z velké části podíl na závadných výrobcích, nesplňujících bezpečnostní standardy a požadavky příslušných právních předpisů,“ uvedl Bezecný.

V České republice je zhruba 230 výrobců hraček. Jejich podíl na trhu se pohybuje mezi sedmi a deseti procenty. Jejich výroba v roce 2013 dosáhla 2,2 miliardy korun. Kromě toho u nás mají závody i čtyři velcí zahraniční výrobci s roční výrobou v objemu 5,5 miliardy korun. Jsou to LEGO, Simba, Playmobil a Ravensburger.

Čínské hračky mohou ohrozit plodnost!

Ministerstvo zdravotnictví nyní varuje před hračkami, které obsahují nebezpečnou látku DEHP. Tedy 2-(di-ethylhexin)ftalát. Největší nebezpečí hrozí, když estery této kyseliny přicházejí do kontaktu s kůží dítěte nebo s ústy. Díky slinám je pak dítě konzumuje a může to mít velice vážné následky. Působí totiž na reprodukční orgány.

Všechny tyto nebezpečné hračky pocházejí z Číny. Dovolený limit podle Evropského parlamentu je 0,1 % hm. Jenže například panenka Lovely Girl má 34,6 % hm této nebezpečné látky. Obsahuje tedy už hodnoty, které můžou představovat riziko pro lidské zdraví.

Panenka Lovely Girl Yummy Toys také pochází z Číny a množství ftalátu je neuvěřitelných 34,6 % hm. Panenka Lovely Girl Yummy Toys také pochází z Číny a množství ftalátu je neuvěřitelných 34,6 % hm. | Hygienická stanice hl.m. Prahy

jarypadlo ( 7. července 2015 15:25 )

Zlaté socialistické normy a hračky co byly opravdu na hraní a měly vliv na dětskou představivost i myšlení.

Zobrazit celou diskusi