Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Smrtící MERS v Česku? 30 lidí v karanténě, nakazit se mohl průvodce cestovky

Nákaza MERS, snímek ze Soulu
Nákaza MERS, snímek ze Soulu  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
3. července 2015
08:31

V Česku se objevilo nové podezření na smrtící virus MERS! Nakazit se mohl český průvodce (33), který se vrátil nedávno z návštěvy Jižní Koreje. Kvůli tomu, že cestoval s autobusem plným Čechů, skončilo přibližně 30 lidí v karanténě.

„Jde o muže, který je z Ostravy. Je to průvodce cestovní kanceláře,“ uvedl ve vysílání České televize ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Ten muž byl asi týden na pobytu v Koreji. Vrátil se do České republiky 29. května s tím, že vlastně včera vyrážel jako průvodce CK na autobusový zájezd, který byl vypravován z Brna. Po hodině cesty v tom autobuse se mu udělalo nevolno,“ dodal.

„Byl vyšetřen, bylo zjištěno, že má 39 stupňů Celsia. Byl zjištěn ten podezřelý pobyt v Koreji,“ pokračoval v ČT Němeček. O dalším postupu rozhodl sloužící epidemiolog Krajské hygienické stanice v Ostravě. „Muž byl odeslán k hospitalizaci na infekční kliniku Nemocnice Na Bulovce,“ prozradil ministr.

V karanténě přitom skončilo kolem 30 lidí, kteří cestovali společně s průvodcem. „Hodinu pobýval s cestujícími v autobuse. Tam je třeba si uvědomit, že v klimatizovaném autobuse samozřejmě ten vzduch je cirkulován a to riziko onemocnění, kdyby to ten muž měl, není úplně nulové. Proto bylo rozhodnuto o karanténě cestujících,“ vysvětluje Němeček. Karanténa byla zřízena v blíže neurčeném hasičském objektu na Ostravsku. V případě projevení příznaků poputují i oni do Nemocnice Na Bulovce, případně do vojenského zařízení, zřízeného pro tyto účely.

Podle Němečkových informací mířil autobus někam do Polska. „Samozřejmě je to nepříjemné, když míříte na dovolenou a stane se vám toto,“ chápe Němeček, ale poukazuje dále na nezbytnost karantény. „Je těžké to odlišit od dalších respiračních onemocnění, kterých není v současné době málo,“ dodává ministr zdravotnictví.

Dnes odpoledne pak budou známy laboratorní výsledky, které potvrdí, nebo vyvrátí onemocnění MERS. Delegát byl v Soulu na soukromé cestě. V případě, že testy odhalí MERS, cestovní kancelář, pro kterou pracuje, se chystá vrátit peníze klientům za zrušený zájezd. 

Podezření na nákazu koronavirem MERS se v Česku neobjevilo poprvé. Již v červnu byl hospitalizován 25letý muž, který se také vrátil z Jižní Koreje. Trpěl teplotami a rýmou, nákaza se však nepotvrdila. Přesto jsou zdravotníci a hygienici obezřetní. Epidemie, která vypukla v Koreji letos v květnu, přinesla již tři desítky úmrtí, nakaženo bylo kolem 180 lidí. Problém je v tom, že na MERS zatím neexistuje účinný lék. Nákaza se sice zprvu projevuje jako běžné nachlazení, jenže se rozvíjí v závažné onemocnění plic, nakaženému hrozí i akutní selhání ledvin.

 

Zobrazit celou diskusi