Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pozor na děti: Prázdniny už přinesly první vážné úrazy

Loni se vážně zranilo víc než 30 tisíc dětí, 112 jich zranění nepřežilo...(ilustrační foto)
Loni se vážně zranilo víc než 30 tisíc dětí, 112 jich zranění nepřežilo...(ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, bru - 
2. července 2015
14:34

Prázdniny kromě volna znamenají pro děti i dobrodružství. To ale podle statistik nekončí vždy dobře. Právě v létě se stane nejvíc vážných úrazů a část z nich má tragický konec. Špatně dopadl i čtvrteční výlet devítileté holčičky, která spadla pod vůz taženým koňmi. Má vážná zranění, vrtulník ji převezl do nemocnice.

Vážný úraz loni potkal celkem 30 706 dětí, 112 z nich bohužel kvůli němu zemřelo.

"Znovu apeluji na rodiče, aby zejména při sportech dbali na prevenci a dávali dětem ochranné pomůcky, jakými jsou různé chrániče a přilby, a aby nenechávali malé děti na hřištích bez dozoru. Pozor je ale třeba dávat i v domácím prostředí, vysoké procento úrazů se stane právě tam," řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

"Chlapci se zraní častěji než dívky, a to o 18,1 procenta. K úrazům nejčastěji dochází při dopravních nehodách, při různých pádech, ale také následkem popálení nejčastěji vroucí tekutinou. Průměrně nejvíc úrazů se ročně stane ve Středočeském kraji (3642) a v krajích Moravskoslezském (3393) a Jihomoravském (3038)," řekl Dušek.

Tatínek vzal dcerku na projížďku s koňmi, vrtulník ji převážel ve vážném stavu

Nehoda, při které se vážně zranilo dítě, se stala ve středu na cestě mezi Svárovem a Zlámancem. Vozka zapřáhl koně do potahového vozu a do něj posadil čtyři nezletilé děti. Vedle vozky si dopředu sedl tatínek s dcerou, kterou si posadil na klín. Nevinně vyhlížející projížďka ale netrvala dlouho.

"Ve chvíli, kdy s vozem sjížděli z kopce, se koni dostala mezi nohy oj. To zapříčinilo, že se kůň splašil a řítil se z kopce dolů. Muž i holčička, kteří seděli vedle vozky, se na voze neudrželi a z vozu vypadli. Holčička spadla přímo před kola vozu, který na ni najel," popsala nehodu policejní mluvčí Milena Šabatová.

Otec dívky vyvázl s lehkým zraněním, nikdo s dalších pasažérů zraněn nebyl. Požití alkoholu před jízdou bylo u obou mužů dechovou zkouškou vyloučeno. Policisté nehodu nadále vyšetřují.

V posledních letech počty vážných úrazů mírně klesaly, loni ale stouply. V roce 2010 jich bylo 31 866, o rok později 30 214 a v roce 2012 pak 30 200. V roce 2013 bylo zaznamenáno 29 423 vážných úrazů a v loňském roce 30 706, upřesnil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi