Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ireně popravili nacisté rodiče i 4 sourozence: Česká židovka vypovídala u procesu s účetním z Osvětimi

Autor: ČTK - 
1. července 2015
20:27

Čechoameričanka Irena Weissová (84) se stala poslední svědkyní, která vypovídala v procesu s Oskarem Gröningem, nyní 94letým "účetním z Osvětimi", jak se někdejšímu nacistickému oficírovi přezdívá. Podle obžaloby se podílel na smrti 300 tisíc Židů.

Přeživší holokaustu z Osvětimi, čtyřiaosmdesátiletá Čechoameričanka Irene Weissová, dnes byla poslední svědkyní v procesu s někdejším osvětimským dozorcem Oskarem Gröningem v německém Lüneburgu. Podle agentury AFP prohlásila, že tomuto muži nedokáže odpustit.

Gröning, který je obžalován z podílu na smrti 300 000 Židů, dnes prostřednictvím svého právníka znovu uznal své morální selhání, ale o odpuštění prý může prosit jen boha.

Weissová dnes líčila hrůzné zážitky z deportace, která ji zastihla v jejích 13 letech. Podle AFP soudu ukázala dvě fotografie své rodiny při příjezdu do Osvětimi. Weissová řekla, že v plynových komorách skončili její matka a čtyři sourozenci. Nepřežil ani její otec, jenž byl nucen k odvážení těl z plynových komor na kremaci, a nakonec byl zabit příslušníky SS.

Podle Weissové není možné souhlasit s případným zproštěním viny 94letého Gröninga, jehož proces začal 21. dubna. "Řekl, že se nepovažuje za původce (zločinů), ale spíš za malé kolečko v mašinerii," řekla svědkyně. "Ale kdyby tu dnes seděl znovu oblečen ve své uniformě SS, třásla bych se a znovu by mě jímala hrůza, kterou jsem prožívala, když mi bylo 13 let," dodala Weissová.

Obžalovaný dnes přiznal, že i když se na vraždách nepodílel přímo, svým konáním přispíval k fungování osvětimského systému, napsala agentura DPA. Vědomě přitom u soudu oběti neprosil o odpuštění, protože mu to prý vzhledem k míře jejich utrpění nepřísluší. "O odpuštění mohu prosit pouze svého pánaboha," prohlásil Gröning prostřednictvím právníka.

Gröning, médii přezdívaný "účetní z Osvětimi", byl v táboře smrti dobrovolníkem jednotek SS do roku 1944. Podle státního zástupce se neúčastnil přímo násilností, ale prohlížel zavazadla zabavená přijíždějícím vězňům a vybíral z nich peníze. Ty pak posílal do Berlína. Pokud bude Gröning shledán vinným, hrozí mu nejméně tři roky vězení. Proces je považován za jeden z posledních velkých soudů s činiteli z dob nacistické éry. Rozsudek by mohl padnout ještě tento měsíc.

anka ( 14. července 2015 01:11 )

ze ti huba neupadne.....z tvych prispevku je mi na bliti...plne rasismu, nenavisti, ty snad ani nejsi clovek...ale nejaka zruda...

aentoni ( 2. července 2015 05:27 )

Je docela směšné po 70-ti letech soudit tokovou nicku jakou Gröning bezesporu byl, když si uvědomíme, že těsně po válce nebylo dopadeno, odsouzeno a potrestáno spousta jeho nadřízených, kterým navíc pomohla katolická církev uprchnout před spravedlností do latinské Ameriky a nebo jejich znalostí a styků využívaly různé tajné služby.

marti33 ( 2. července 2015 04:23 )

Kdy začnou soudit Chorvaty za genocidu a vyvražďování srbského obyvatelstva v Krajině?

wallster ( 1. července 2015 23:42 )

 dobrá fraška tyhle soudy nad hrobem

ruudazvostravy ( 1. července 2015 23:30 )

Holáč?Jůdystickí pohátki tisýce a jedný nocy.

Zobrazit celou diskusi