Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

České vs. německé potraviny: Méně tuku, masa i čaje v čaji

Autor: Andrea Ulagová - 
1. července 2015
17:00

Stejná značka, jiné složení. Tak dopadl test 24 párů potravin, které se dostanou na pulty v Česku a Německu. Až třetina vzorků se lišila. Ukázalo se, že například při nákupu vepřové konzervy od stejného výrobce jsou čeští spotřebitelé ošiženi o maso.

Test provedla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, a jak zdůraznil koordinátor projektu Jan Pivoňka, cílem nebylo ukázat, zda jsou kvalitnější české či německé potraviny, ale jak se liší totožné výrobky ve složení.

Pro Česko slabší káva, méně čaje v čaji

Odborníci testovali 24 výrobků stejných značek z obou zemí, které nakoupili ve třech největších řetězcích. Spotřebitelské ceny jsou podle nich v Čechách i v Německu stejné, nejvíce se ovšem lišila cena kávy, která byla v Německu podstatně vyšší. Testy ukázaly, že možná je vyšší cena na místě, protože u testovaných káv stejné značky se prokázalo, že česká káva má o téměř třetinu vyšší obsah kofeinu než německá.

Neslavně dopadly hlavně slazené nápoje. U Pepsi Coly byl v ČR výrobek slazen glukózo-fruktózovým sirupem, v Německu cukrem. Podobně ledový čaj byl v ČR slazen cukrem, fruktózou a steviol-glykosidy, v Německu pouze cukrem. Český čaj navíc obsahoval o 40 procent méně čajového extraktu.  

Každý výrobce dostal možnost se k výsledkům testu vyjádřit. Výrobci nápojů uvedli, že český výrobek ná nižší obsah cukrů i nižší energetickou hodnotu záměrně, třeba u čaje Nestea. „Český výrobek má o 35 % nižší obsah cukrů, tím i o 35 % nižší energetickou hodnotu, což bylo cílem změny receptury,“ reagovala Kateřina Eliášová z Coca-Coly ČR, která čaj vyrábí. Proč je ale recept jiný, to nekomentovala.

Německá Rama je tučnější

V české Ramě bylo o 10 % méně tuku V české Ramě bylo o 10 % méně tuku | Zdroj: VŠCHT Praha

Na preference spotřebitelů v jednotlivých státech se odvolával výrobce Ramy. Česká Rama měla 60 % tuku, německá 70 %.

Více tuku v jogurtu? Protože německé krávy mají lepší jídelníček!

Jogurty měly různé receptury Jogurty měly různé receptury | Zdroj: VŠCHT Praha

Jahodový jogurt Activia má v obou zemích rozdílná barviva, i když oboje jsou na přírodní bázi. Česká Activia je barvená koncentrátem z mrkve a karmínu, u německé je to červená řepa. Výrobky také měly rozdílný obsah tuku. Podle deklarace na obalu měla mít česká varianta 2,7 gramu na 100 g, německá o desetinu gramu na 100 g obsahu více. Podle zkoušky měla česká 2,43 gramu na 100 g a německá 2,93 gramu na 100 g.

Podle vyjádření firmy Danone se může receptura v Čechách a Německu lišit a množství tuku je ovlivněné tučností mléka, z něhož se jogurt vyrábí. „Na tučnost mléka má vliv odlišná strava krav a odlišné prostředí, v němž se krávy chovají,“ uvedla společnost.

„Chuťové a cenové preference, kterými argumentují výrobci, obecně neplatí,“ komentovala výsledky europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

Jedna konzerva, dva druhy masa

Vepřová konzerva bez vepřového Vepřová konzerva bez vepřového | Zdroj: VŠCHT Praha

Nejhůře dopadly české výrobky, které by měly obsahovat maso. Luncheon Meat značky Tulip obsahoval strojně oddělené drůbeží maso, zatímco Tulip z Německa vepřové maso.

Podobně dopadly rybí prsty Iglo. Ačkoliv výrobky měly stejné složení, český výrobek obsahoval o 7 % méně masa než německý.

Výrobci konzervy a rybích prstů se k výsledkům nevyjádřili.

2368712:gallery:true:true

povim_vam_pravdu ( 19. července 2015 00:26 )

Prostě je to Němka!

villi ( 2. července 2015 05:22 )

tgbg JE PLACENÝ PROVOKATÉR BEZ JAKÝCHKOLI ARGUMENTŮ !!! PROSTĚ VLASTIZRÁDCE BEZ MOZKU !!!

villi ( 2. července 2015 05:19 )

TO,ŽE SE VÝROBKY ZDOKONALUJÍ JE PŘECE PŘIROZENÝ VÝVOJ !!! ALE PROČ TOTO NEPLATÍ O POTRAVINÁCH MI VYSVĚTLETE !!!

zelena.karkulka ( 2. července 2015 00:07 )

Tohle už ví každý,kdo má možnost srovnání,dost věcí nakupujeme v Rakousku-naprosto odlišná chuť např.u olejů,bramborových noků,čokolád,mouky. Ta mouka dokonce i jinak vypadá.

slecnadashwoodova ( 1. července 2015 22:29 )

no dobre rano, ved ti ktori mali moznost porovnat to uz davno vedia, nielen tieto vyrobky, zelenina, ovocie, dokonca prasky na pranie, kozmetika, vsetko je u nas o triedu dve kvalitativne nizsie, jasnym dokazom je veprova konzerva bez masa ... sme smetiskom zapadnej europy, uz vyse 25 rokov!

Zobrazit celou diskusi