České vs. německé potraviny: Méně tuku, masa i čaje v čaji
Stejná značka, jiné složení. Tak dopadl test 24 párů potravin, které se dostanou na pulty v Česku a Německu. Až třetina vzorků se lišila. Ukázalo se, že například při nákupu vepřové konzervy od stejného výrobce jsou čeští spotřebitelé ošiženi o maso.
Test provedla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, a jak zdůraznil koordinátor projektu Jan Pivoňka, cílem nebylo ukázat, zda jsou kvalitnější české či německé potraviny, ale jak se liší totožné výrobky ve složení.
Pro Česko slabší káva, méně čaje v čaji
Odborníci testovali 24 výrobků stejných značek z obou zemí, které nakoupili ve třech největších řetězcích. Spotřebitelské ceny jsou podle nich v Čechách i v Německu stejné, nejvíce se ovšem lišila cena kávy, která byla v Německu podstatně vyšší. Testy ukázaly, že možná je vyšší cena na místě, protože u testovaných káv stejné značky se prokázalo, že česká káva má o téměř třetinu vyšší obsah kofeinu než německá.
Neslavně dopadly hlavně slazené nápoje. U Pepsi Coly byl v ČR výrobek slazen glukózo-fruktózovým sirupem, v Německu cukrem. Podobně ledový čaj byl v ČR slazen cukrem, fruktózou a steviol-glykosidy, v Německu pouze cukrem. Český čaj navíc obsahoval o 40 procent méně čajového extraktu.
Každý výrobce dostal možnost se k výsledkům testu vyjádřit. Výrobci nápojů uvedli, že český výrobek ná nižší obsah cukrů i nižší energetickou hodnotu záměrně, třeba u čaje Nestea. „Český výrobek má o 35 % nižší obsah cukrů, tím i o 35 % nižší energetickou hodnotu, což bylo cílem změny receptury,“ reagovala Kateřina Eliášová z Coca-Coly ČR, která čaj vyrábí. Proč je ale recept jiný, to nekomentovala.
Německá Rama je tučnější
Na preference spotřebitelů v jednotlivých státech se odvolával výrobce Ramy. Česká Rama měla 60 % tuku, německá 70 %.
Více tuku v jogurtu? Protože německé krávy mají lepší jídelníček!
Jahodový jogurt Activia má v obou zemích rozdílná barviva, i když oboje jsou na přírodní bázi. Česká Activia je barvená koncentrátem z mrkve a karmínu, u německé je to červená řepa. Výrobky také měly rozdílný obsah tuku. Podle deklarace na obalu měla mít česká varianta 2,7 gramu na 100 g, německá o desetinu gramu na 100 g obsahu více. Podle zkoušky měla česká 2,43 gramu na 100 g a německá 2,93 gramu na 100 g.
Podle vyjádření firmy Danone se může receptura v Čechách a Německu lišit a množství tuku je ovlivněné tučností mléka, z něhož se jogurt vyrábí. „Na tučnost mléka má vliv odlišná strava krav a odlišné prostředí, v němž se krávy chovají,“ uvedla společnost.
„Chuťové a cenové preference, kterými argumentují výrobci, obecně neplatí,“ komentovala výsledky europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).
Jedna konzerva, dva druhy masa
Nejhůře dopadly české výrobky, které by měly obsahovat maso. Luncheon Meat značky Tulip obsahoval strojně oddělené drůbeží maso, zatímco Tulip z Německa vepřové maso.
Podobně dopadly rybí prsty Iglo. Ačkoliv výrobky měly stejné složení, český výrobek obsahoval o 7 % méně masa než německý.
Výrobci konzervy a rybích prstů se k výsledkům nevyjádřili.
Prostě je to Němka!