Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zájezdy do Řecka v ohrožení, příští rok jich zřejmě ubude

České cestovky mají problém s uzavíráním smluv s řeckými hotely. Důvod? Nejistota.
České cestovky mají problém s uzavíráním smluv s řeckými hotely. Důvod? Nejistota.  (Autor: Archiv)
Autor: ČTK, bru - 
30. června 2015
17:47

Řecká krize začíná míchat kartami českých cestovních kanceláří. Vzhledem k nejistotě, která zemi pohltila, zatím kanceláře neuzavírají s některými řeckými hotely smlouvy na příští rok. Nejasnosti panují okolo DPH, ta by se totiž mohla zvednout. Pak by samozřejmě zdražily i zájezdy.

Běžně kontrakty uzavírají koncem května či začátkem června. Pokud řečtí zákonodárci schválí zvýšení daně z přidané hodnoty, zájezdy zdraží. Podle Asociace cestovních kanceláří se tato situace netýká všech, záleží na obchodních vztazích každé cestovní kanceláře.

„V tuto chvíli, když je nejistá situace, zvláště u výše DPH, tak některé hotely nechtějí dávat ani nabídky,“ uvedl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný, podle něhož může být v příštím roce DPH v Řecku na úrovni 6, nebo 23 procent.

„Ekonomiku to samozřejmě velmi zpomaluje. Je velmi nejistá situace na trhu, tím pádem se brzdí i investice do hotelů. Operátoři nemají nic jisté, celý trh je vlastně zamrzlý,“ dodal ředitel. Pokud se DPH zvýší, zájezdy zdraží, záležet podle něj ale také bude, zda Řekové zůstanou v měnové unii. Návrh na zvýšení DPH dalo Řecko minulé pondělí ve snaze uspokojit věřitele.

Asociace cestovních kanceláří situaci dramaticky nevidí. „Záleží na obchodních vztazích jednotlivých cestovních kanceláří,“ řekl ČTK místopředseda a mluvčí ACK ČR Jan Papež. Doplnil, že většina cestovních kanceláří vychází ze současného stavu s dodatkem, že v případě změny DPH bude smlouva upravena. „To je standardní věc, stejně jako v případě místních poplatků,“ doplnil.

„Uzavírání smluv je nyní v plném proudu, probíhá standardně od května až do října. S desítkami hotelů už máme smlouvy uzavřeny. S některými budeme dohody finalizovat až v příštích týdnech, ale to není vůbec nic neobvyklého,“ sdělil ČTK mluvčí CK Fischer Jan Osúch. Nic mimořádného v této souvislosti nepozoruje ani EXIM tours.

Zaskočené by cestovní kanceláře podle Papeže neměly být ani v případě odchodu Řecka od eura. „S hoteliéry dohadujeme ceny v eurech. Pokud Řecko bude mít nějakou jinou měnu, bude se vše převádět v příslušném kurzu,“ poznamenal Papež.

Dneškem končí záchranný program pro Řecko, na jehož prodloužení se Atény se svými věřiteli nedokázaly ani na poslední chvíli dohodnout. Země, která se rozhodla o podmínkách věřitelů uspořádat v neděli referendum, tak čelí riziku státního bankrotu. Atény mají také do dnešního dne zaplatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku dluhu 1,6 miliardy eur.

Už v pondělí ale řecký vládní činitel a německý ministr financí Wolfgang Schäuble vyloučili, že by se tak stalo. Šéfka měnového fondu Christine Lagardeová varovala, že země se tak prakticky ocitne v insolvenci. Zároveň upozornila, že žádný odklad splátky již fond nezajistí.

Řecko mělo už 5. června splatit MMF 300 milionů eur, ale aby získalo čas na sjednání dohody s věřiteli, rozhodlo se sloučit všechny červnové splátky vůči fondu do jedné.

Zobrazit celou diskusi