Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Folkloristy si spletli s imigranty: Cizinci skončili na policejní služebně

Autor: Slávka Červená - 
30. června 2015
19:14

Už jsou i tady! Děsili se obyvatelé Uherského Hradiště, když uviděli podezřelou skupinu lidí s taškami a krabicemi. Byli přesvědčeni, že jsou to imigranti. Skupinu záhy zadržela cizinecká policie. Nakonec se vše vysvětlilo. Byli to folkloristé z afrického státečku Benin.

Nadšení tanečníci z Beninu byli hosty Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici. „Ten den vystupovali v Uherském Brodě. Pak si jeli prohlédnout Uherské Hradiště. Jejich průvodkyně si ale neuvědomila, že potřebují pasy,“ uvedl tajemník strážnického festivalu Petr Horehleď (36). Místní byli opravdu vyděšení. „Údajně se rozutekli z vlaku v Břeclavi,“ letělo městem.

Jen co se Beniňané trochu porozhlédli po náměstí, byla u nich policejní hlídka. „Protože neměli pasy, přivolala cizineckou policii a cizinci skončili na služebně,“ potvrdila mluvčí policie Milena Šabatová. Policisté si vše důkladně ověřovali na štábu festivalu. „Nadiktovali jsme jim seznam a čísla pasů. Zaručili jsme se za ně, i že jakmile se vrátí do Strážnice, doklady naskenujeme a pošleme. Měli je totiž v kempu,“ dodal Horehleď. Tanečníci strávili na policii více než dvě hodiny. Večerní přijetí na zámku ale stihli a zážitku se smáli. 

Hosté z Beninu v západní Africe, který sousedí s Nigérií, nebyli ve Strážnici poprvé. „Shodli jsme se ale, že za 25 let nic takového nepamatujeme. Při prvním zprávě o zadržení nám trochu zatrnulo, protože celková situace je nyní přece jen výjimečná, a navíc značné zpoždění měli i Srbové. Vše ale dobře dopadlo,“ uvedl Petr Horehleď.

Zážitek na cizinecké policii vzal 11členný soubor z Beninu s humorem. Večer se všichni při přijetí ve strážnickém zámku usmívali.

zauber ( 1. července 2015 05:12 )

A jé. Ve Strážnici bude k sehnání nějaká ta nigerijská nemoc. Inu, není nad folklór.

odetka.odetka ( 30. června 2015 20:20 )

Tohle vystoupeni bych chtela videt.

datelobecny ( 30. června 2015 19:54 )

Správně, ať táhnou i folkloristky. My u nich taky nejsme vítaní.

vihor ( 30. června 2015 19:54 )

Prý státečku Benin... A co je potom Česká republika, pidistáteček? Benin má větší rozlohu a obyvatel asi tak stejně...

Zobrazit celou diskusi