Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

15. červen 2017. Den, kdy v Evropské unii budeme volat jako doma

Mobilní volání od Eiffelovy věže bude za stejné ceny jako od Petřínské rozhledny.
Mobilní volání od Eiffelovy věže bude za stejné ceny jako od Petřínské rozhledny.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
30. června 2015
11:45

Vysoké poplatky za používání mobilních telefonů v rámci Evropské unie končí. V úterý se na tom dohodli zástupci členských států EU a Evropského parlamentu. Poplatky by měly skončit v červnu 2017. Dohodu musí ještě schválit jednotlivé členské státy.

„V rámci dohody budou roamingové poplatky odstraněny od 15. června 2017,“ sdělilo Lotyšsko po dvanáctihodinovém jednání s evropskými zákonodárci.

Evropská komise omezuje poplatky od roku 2007. K jejich dalšímu výraznému snížení hodlá EU podle agentury DPA přikročit 30. dubna 2016, od kdy by měla cena volání v rámci členských zemí činit maximálně pět centů (1,40 koruny) za minutu. V současnosti činí maximum 19 centů pro odchozí a pět centů pro příchozí hovory.

Operátoři se mohou zahojit na dalších službách

Cena SMS zpráv by se měla od příštího dubna snížit na pouhé dva centy (55 haléřů) ze současných šesti centů a maximální cena za jeden megabyte dat by měla klesnout na pět centů z dosavadních 20 centů. Uvedené ceny nicméně nezahrnují daň z přidané hodnoty.

Telekomunikační sektor plány na zrušení roamingových poplatků ostře kritizuje kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci naopak varují, že mobilní operátoři na zrušení roamingových poplatků zareagují zdražováním svých služeb.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi