Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Migranti jsou větší hrozba než studená válka.“ Babiš chce tábor už v Africe

Andrej Babiš je pro  vybudování uprchlického tábora Evropské unie už v Africe.
Andrej Babiš je pro vybudování uprchlického tábora Evropské unie už v Africe.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
30. června 2015
11:25

Nájezdy nelegálních běženců by měla zbrzdit regulovaná imigrace. Podle vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) je k tomu jednou z cest vybudování uprchlických táborů už před hranicemi schengenského prostoru. Řekl to deníku Právo a souhlasí s ním i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

V Africe a na Blízkém východě by EU nebo OSN měly vybudovat uprchlické tábory. Imigranti by si tam vyřídili žádost o azyl a nemuseli by tak na vlastní nebezpečí překračovat mořské hranice. Zároveň by se tam vozili i nelegální běženci, které by chytili na území Evropské unie bez povolení k pobytu. Alespoň si to představuje vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš.

„Islámský stát, terorismus a neřízená migrace představují pro Evropu větší ohrožení než konflikt či studená válka s Ruskem. EU potřebuje vlastní Ellis Island, tedy zřídit uprchlické tábory v jižním a východním Středomoří, které by se staraly o žadatele a vyřizovaly žádosti o azyl. Cílem musí být regulovaná imigrace,“ řekl Právu Babiš.

Od premiéra Sobotky má plán zelenou

S tímto souhlasí i premiér Bohuslav Sobotka. „Vytvoření takových zařízení navrhuji už několik měsíců, na jejich potřebě jsme se shodli i s britským premiérem Cameronem, mluvili jsme o nich i na jednání Evropské rady. V rámci zemí Visegrádu v tom rovněž panuje shoda,“ sdělil.

K systému vyřizování žádostí o azyl přistoupila například Austrálie. „Taková střediska by pravděpodobně musela vzniknout přímo na severu Afriky, a to ve spolupráci s příslušnými státy,“ zmínil šéf zahraničního odboru Kmoníček, který byl dříve velvyslancem v Austrálii.

Babiš také zkritizoval politiku přerozdělování 60 tisíc běženců podle vlastního výběru. Podle jeho mínění musí Evropa bránit schengenský prostor přímo na hranicích. Jen to prý rozhodne, kolik k nám pašeráci dostanou lidí. Například Maďarsko už na svých hranicích staví plot. Pokud by každá země řešila situaci po svém, mohlo by prý hrozit i rozpadnutí Schengenu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině