Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bývalý hygienik Vít si sáhne do kapsy. Za podivné smlouvy má zaplatit 1,7 milionu

Vinen. Bývalý hlavní hygienik Michael Vít má zaplatit 1,7 milionu korun.
Vinen. Bývalý hlavní hygienik Michael Vít má zaplatit 1,7 milionu korun.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, kal - 
30. června 2015
08:59

Za uzavření nadbytečných smluv pro ministerstvo zdravotnictví zůstala bývalému hlavnímu hygienikovi Michaelu Vítovi tříletá podmínka. Ministerstvu má zaplatit 1,7 milionu korun. V odvolacím řízení o tom v úterý pravomocně rozhodl pražský městský soud.

Zkušební dobu soud Vítovi zkrátil z pěti na čtyři roky. Vít se dopustil porušení pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Vít podle obžaloby netransparentním způsobem zařídil uzavření tří poradenských smluv. Poradenství pak pro ministerstvo a Státní zdravotní ústav v Ostravě poskytoval manžel Vítovy podřízené a bývalý poslanec Otakar Vychodil. Odborná hodnota poradenských textů údajně byla nulová.

Podle obžaloby se o analýzy měli starat lidé z ministerstva, a nebylo tedy nutné je zajišťovat externě. Podstatou kauzy je vyvádění státních peněz v celkové výši zhruba dvou milionů korun do rukou soukromého podnikatele.

Vít se necítí vinen. V odvolacím řízení chtěl, aby soud zrušil původní podmínku a kauzu vrátil k novému projednání. Žalobci naopak chtěli, aby soud původní trest zpřísnil, a to na trest vězení.

Zobrazit celou diskusi