Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Revoluce v léčbě cukrovky: Přebytečný cukr odejde s močí

Autor: ryc - 
29. června 2015
21:33

Cukrovkou II. typu trpí v Česku 860 tisíc lidí. Hrozí jim komplikace v podobě selhání ledvin i oslepnutí. Lékaři nyní ordinují nové léky, díky nimž přebytečný cukr pacient vymočí.

Pacienty trpící diabetem většinou trápí nadváha a často se jim nedaří zhubnout. Vědci nyní přišli s novinkou, která diabetikům pomůže. Léky zvané glifloziny dokážou odbourat až sedm kostek cukru denně, který odejde s močí.

„Nejprve jsem si myslel, že je to hloupost. Ale teď se ukazuje, že to skutečně funguje,“ říká přední český diabetolog, profesor Milan Kvapil. Pacienti mohou díky léčbě zhubnout i více než deset kilo. Cukru v krvi ale zbaví glifloziny jen diabetiky, zdravému člověku shodit nepomůžou.

Glifloziny nejsou pro každého! Nové léky smí předepsat pouze diabetolog nebo internista. Pojišťovny je zatím proplácí pacientům léčeným metforminem a inzulinem. Ostatní si je musí hradit sami. Glifloziny měsíčně vyjdou zhruba na dva tisíce korun.

Stařecká cukrovka trápí i děti! Diabetes typu II způsobuje špatná citlivost organismu vůči inzulinu. nemoci se někdy říká stařecká cukrovka. Ve skutečnosti se ale věk, kdy choroba propukne, stále snižuje. Běžně se objevuje už po čtyřicátých narozeninách. Někdy může postihnout i děti. Podstatný vliv na nástup nemoci má životní styl.

František Troler (51) trpí cukrovkou II. typu už pět let. Ačkoliv poctivě dodržoval dietu a už bral inzulin, hladina krevního cukru byla stále vysoká. „Když jsem dostal nové léky, zhubl jsem během dvou měsíců deset kilo. Všechny hodnoty se mi zlepšily,“ libuje si diabetik.

Mezi rizikové faktory cukrovky II. typu patří rodinná anamnéza, nezdravý způsob stravování, nedostatek pohybu a obezita.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi