Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Češi o masakru v Tunisku: Petr Říčař s rodinou běžel o život

Autor: rc - 
27. června 2015
22:10

Krvavý pátek v tuniském letovisku Sousse přežilo i několik Čechů. Jedním z nich je Petr Říčař, který tam trávil dovolenou se ženou a dětmi. Na pláži jim smrt šlapala na paty.

Chaos, smrt a střelba. Čech Petr Říčař se opaloval s rodinou na pláži u hotelu Imperial Marhaba. Poté, co na pláž vstoupil student Seifeddine Rezgui, se z veselého rodinného dne se stal boj o život.

Vzduchem se rozezněly výstřely, výbuch a křik. "Byli jsme přímo u toho. Leželi jsme vedle paní s dvěma dětmi a pak se šli potápět. Ona pro nás běžela, takže nás zachránila na poslední chvíli - vlastně když už tam stříleli," vypráví Petr Říčař serveru TN.cz.

Sousedka ležící vedle na lehátku rodinu varovala, ať rychle utíkají do bezpečí. Petr popadl své nejbližší a utíkali pryč. "Ten útočník utíkal po pláži se zbraněmi těsně za námi a my jsme utíkali před ním. Kdyby nás dohonil, tak nás taky zastřelil."

Všude kolem nich byli vyděšení lidé. Střelba se přibližovala a lidé křičeli. Česká rodina utíkala po pláži a hledala místo k úkrytu. "Jak jsme utíkali z té pláže, schovali nás místní lidé v domě. Jenom za námi zavřeli dveře, tak útočníci rozstříleli celej barák. Byli tam s námi Poláci, Češi i Slováci. Tři hodiny nás tam drželi pod zámkem, aby se nám nic nestalo," popisuje dramatické okamžiky Petr Říčař serveru TN.cz.

Petr s rodinou zůstal v domě zachránců až do chvíle, kdy do letoviska přijeli vojáci se samopaly. Ti je pak dovedli bezpečně do hotelu.

"Bylo to strašně nepříjemný, jsme ve stresu, ve stresu s rodinou, paní je ve stresu, dětem se to nelíbí, chtějí domů...," vzpomíná na hrůzné chvíle Petr Říčař.

Na povrch se opět dostávají spekulace, že Seifeddine Rezgui, který na pláži v Tunisku zabil 39 nevinných lidí, nebyl sám. Potvrzují to i výpovědi Čechů, kteří masakr zažili. "První byla ta bomba, pak minutku nic, pak několik výstřelů, zase chviličku klid a nato hned ten samopal a pak už se střílelo hodně. To by stoprocentně jeden člověk nezvládl," domnívá se Pavlína Kořanová, která střelbu ve zdraví přežila, ale bojí se vycházet z hotelu ven.

"U brány není nikdo, je tam jeden hlídač. U zadní brány to samé, ven jsme teda nešli, to jsme se báli, to se prostě bojíme. Okolo hotelu není vidět, že by byl hlídaný," svěřuje se s obavami Pavlína Kořanová.

"My, co jsme to zažili, se na tu pláž bojíme jít. Bojíme se vylézt z hotelu. Tady jsou lidi s dětmi, všichni jsou vyklepaný, v noci se všichni budí, třeba jen když tu bouchnou dveře. Všichni se hrozně bojí, prostě chceme domů," pokračuje Pavlína.

Evropské cestovní kanceláře vyslaly do Tuniska desítky letadel, aby přepravily své klienty do bezpečí domova. Češi však o návrat do rodné země nejeví valný zájem a zůstávají v destinaci.

Seifeddine Rezgui byl zastřelen dvacet minut po honičce s policií. Třiadvacetiletý mladík připlul na pláž lodí. Než začal krvelačný masakr, s turisty klábosil a usmíval se na ně. Údajně si takhle vyhledával své oběti. Na pláž si s sebou vzal slunečník, v kterém byl schovaný samopal. Po nějaké době tlachání se svými oběťmi začal střílet. Šel lehátko po lehátku a zabíjel hlava nehlava.

Dnes Islámský stát na sociální síti uveřejnil jeho fotografii, pod niž napsal, že patřil k nim. ISIS usmívajícího se hocha v bílém tričku pojmenoval jako Abu Yahya Qayrawani, což by mohlo být džihádistické jméno.

majojo ( 28. června 2015 12:58 )

Šetřím celej rok,abych rodině dopřál exotickou dovolenou. A pak prásk a je po všem a pak budu šetřit další rok, protože cestovka mi napaří penále za zrušení zájezdu. Oni přece škodovat nemohou - oni podnikají.

mim33 ( 28. června 2015 12:36 )

A když už má člověk zaplaceno all inclusive, na které celý rok těžce šetřil, tak proč za to nepoložit i život.

mim33 ( 28. června 2015 12:26 )

Chtěli by domů, ale pohledu na švédské stoly se zbytky jídla po uprchlých Němcích, Britech atd. žádný Čech neodolá.

mim33 ( 28. června 2015 11:28 )

Jo, o tom byli ti zastřelení přesvědčeni taky.

mim33 ( 28. června 2015 11:25 )

Není nad dovolenou v arabském světě. Zvláště vhodné pro milovníky adrenalinových zážitků a sebevrahy.

Zobrazit celou diskusi