Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řecko zachráníme jen šetřením a reformami, chcete to? zeptá se v referendu Tsipras svých občanů

Autor: ČTK - 
27. června 2015
09:29

Řecký premiér Alexis Tsipras se rozhodl uspořádat 5. července referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize. Oznámil rovněž, že Atény vzhledem k referendu požádají o několikadenní prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet 30. června. Někteří vládní představitelé podle agentury AP vyzvali Řeky, aby návrhy věřitelů odmítli.

Řecko se nyní nachází na pokraji platební neschopnosti a věřitelé podmiňují poskytnutí další finanční pomoci úspornými opatřeními a reformami. "Tyto návrhy, které zjevně porušují evropská pravidla a základní práva na práci, rovnost a důstojnost, ukazují, že záměrem některých partnerů a institucí není funkční dohoda pro všechny strany, ale zřejmě ponížení celého národa," prohlásil Tsipras. Uvedl rovněž, že návrhy věřitelů představují pro Řecko neúnosnou zátěž, a vyzval Řeky, aby byli při svém rozhodování hrdí a vlastenečtí. 

Státní ministr Nikos Pappas vyjádřil přesvědčení, že Řekové v referendu dohodu navrhovanou věřiteli odmítnou. "Odpovědí Řeků bude hlasité ne," prohlásil ministr životního prostředí, energie a výrobních změn Panajotis Lafazanis. 

Řecko se v pátek s věřiteli neshodlo na otázce prodloužení záchranného programu o pět měsíců do listopadu. Možnost, že by eurozóna během té doby mohla Řecku pomáhat se splátkami dluhu, Atény odmítají s tím, že částka 16,3 miliardy eur (zhruba 400 miliard Kč) by jim nestačila. Řecko také tvrdí, že požadavky věřitelů na ekonomické restrikce by nevedly k hospodářské obnově země. 

Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek vyzvala Tsiprase k přijetí "velkorysé" nabídky věřitelů. Tsipras ale po setkání s ní a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem naznačil, že jej evropští partneři a věřitelé "vydírají" a to podle něj není v souladu s principy Evropské unie. Dnes se mají řeckou dluhovou krizí opět zabývat ministři financí eurozóny, tedy takzvaná euroskupina. Podle mluvčího řecké vlády se řecký ministr financí Janis Varufakis zasedání euroskupiny zúčastní a bude své kolegy informovat o plánovaném referendu. 

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc musely Atény zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, výrazně zvýšilo nezaměstnanost a znamenalo pro řadu Řeků sociální krizi.

tuba24 ( 28. června 2015 01:49 )

boze to je zlatanina ... prezrad, kolko krat hajlujes doma pod obrazom putina?

kajenka52 ( 27. června 2015 21:25 )

Jedine totálny bankrot a tak sa oslobodia z tej eu chobotnice a zachránia si svoj majetok a krajinu. Chobotnica už je pripravená ich vykúpiť za facku a Grékom zostane len holý zadok ako nám. Všetko sme dali za babku eu chobotnice a sme len otrokmi. Na Gréckych pôžičkách sa vyhojili nemecké banky a Grék z tých peňazí nevidel ani cent. Nakoniec všetky dlhy sa zmazávajú vojnou.

raduzkaxxx ( 27. června 2015 20:29 )

a takhle položenou otázku 100% Řeků řekne ANO . . . škoda peněz na referendum

tuba24 ( 27. června 2015 19:02 )

a az zistis ze EU nie je to iste ako EMU tak sa budes citit ako imbecil

xindlceskej ( 27. června 2015 14:03 )

Samotný problém Řecka a jeho řešení již není dnes to oč se hraje!!! EU se bojí, že při krachu Řecka započne proces ROZPADU EU!!!! A to je to jediné co by mělo význam, kdyby se EU ROZPADLA!!!!

Zobrazit celou diskusi