Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Už ve středu! Velký test zmrzlin

Autor: red - 
27. června 2015
05:02

Na začátek prázdnin meteorologové slibují opravdové léto! Můžeme se těšit na pořádné vedro. A jak jinak se v takovém parném dni nejlépe zchladit než chutnou zmrzlinou? Víte ale, které nanuky jsou poctivé a u kterých výrobce nahradil mléko levným rostlinným tukem? A které polevy jsou skutečně z čokolády? To vám prozradí Potravinový Sherlock už ve středu!

Víte, kolik zmrzliny sníme za rok? Až tři litry! To je pro představu 60 nanuků*. Zdá se vám to hodně? Oproti Američanům je to ale málo, ti dokážou za rok spořádat i 22 litrů zmrzliny na hlavu. I když s velkovýrobou této pochoutky začali oni, na mléčné zmrzlině si poprvé pochutnali Mongolové. Už ve starověku si Řekové a Římané pochutnávali na sněhu z hor ochuceném ovocem, medem či sirupem. První zmrzlinu, která nebyla z vody, ale z mléka, vyrobili pravděpodobně Mongolové. Vyráběli totiž mléčné nápoje, které díky chladnému horskému klimatu často zmrzly.

Odtud se mražená pochoutka z mléka dostala do Číny, kde do ní začali přidávat různé příchutě. Do Evropy se pak dostala ve 13. století, a to díky proslulému cestovateli Marco Polovi, který ji dovezl do Benátek z Číny. Recept pak cukráři zdokonalovali, až vznikla proslulá italská zmrzlina.

Do Ameriky, kde začala průmyslová výroba zmrzliny, přivezli tuto pochoutku evropští kolonisté v průběhu 18. století. První zmrzlinářský stroj vyrobila Američanka Nancy Johnsonová, jenže ji nenapadlo nechat si vynález patentovat, takže v roce 1848 požádal o patentovou ochranu zmrzlinářského stroje Mr. Young. Byl ale férový a dal jméno Johnsonové vepsat do názvu patentu.

V polovině 19. století rozjel zmrzlinovou výrobu ve velkém Američan Jacob Fussell. Údajně prý proto, že měl nízký odbyt smetany. Ve Velké Británii zase díky Thomasi Wallovi vznikla balená podoba mražené pochoutky. Od 19. století se prodávala kopečková zmrzlina. V roce 1903 pak vynalezl Američan italského původu Italo Marcioni kornout a od roku 1921 se k držení používá dřívko. Od té doby tedy existuje nanuk.

Kdo je Potravinový Sherlock?

Vydává se po stopách nepravostí a prohřešků výrobců potravin, hlídá za vás kvalitu surovin, a navíc vás naučí, jak netrávit nakupováním potravin celou věčnost a do košíku si dávat jen ty nejlepší.

Kdy vychází velký test zmrzlin?

Testy potravin najdete v Blesku každou první středu v měsíci, což vám spolehlivě připomene pravidelná zkouška sirén. Vybrané potraviny pro Potravinového Sherlocka testuje renomovaná laboratoř Eurofins a nebudou nikdy chybět ani rady a doporučení odborníků z řad výživových specialistů nebo kuchařů.

fotrpjotr ( 27. června 2015 05:27 )

I ta nejlevnějí zmrzlina,která se vyráběla za totality byla kvalitnější,než tyto chemicky ochucené vodové kostky,které mléko viděli pouze na obrázku.

Zobrazit celou diskusi