Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Generál Pavel nastupuje do velení NATO: Výzvy mám rád, říká

Autor: ČTK - 
25. června 2015
21:38

Bývalý šéf českého generálního štábu, generál Petr Pavel (53) nastupuje do nejvyššího velení Severoatlantické aliance. Funkce se oficiálně ujme v pátek, úspěšný start mu již popřáli premiér Bohuslav Sobotka (43) a ministr obrany Martin Stropnický (58).

„Naplňuje mě to velkým očekáváním... Výzvy mám rád, ale s velkou pokorou přistupuji k tomu, jaký rozsah povinností a odpovědnosti na této funkci leží,“ popsal český generál své pocity. Podle něj bude jeho mise náročná i vzhledem k tomu, jaká bezpečnostní situace nyní v Evropě panuje.

„Bezpečnostní prostředí je velice turbulentní a vyvíjí se rychleji, než bychom chtěli,“ řekl. Hlavní hrozby jsou podle něj „notoricky známé“: jde zejména o důsledky konfliktu na Ukrajině, islámský extremismus, zejména postup radikálního hnutí Islámský stát, a rizika spojená s vlnou imigrantů, kteří do Evropy míří z Blízkého východu a severní Afriky.

Na ceremoniálu v Bruselu dnes čeští politici včetně premiéra, ministra obrany a předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka rovněž poděkovali Pavlovu předchůdci v čele Vojenského výboru, dánskému generálovi Knudu Bartelsovi. Od šéfa resortu obrany Bartels dostal vyznamenání – záslužný kříž ministra obrany České republiky I. stupně.

Pavel už dříve sdělil, že si do Bruselu vezme několik českých spolupracovníků. Půjde o šest bývalých zaměstnanců ministerstva obrany, do aliance ale zamíří i skupina vojenských policistů, kteří se budou starat o jeho bezpečnost.

Český generál byl do funkce zvolen už loni na podzim. Česko, které Pavla do druhé nejvyšší alianční funkce nominovalo, hradí náklady na zabezpečení jemu i jeho týmu. Ročně by to mělo být až 90 milionů korun. Předseda výboru má k dispozici štáb, který je obsazován národním i mezinárodním personálem.

Mandát v čele vojenského výboru je tříletý a může být prodloužen. Předseda Vojenského výboru je nejvyšší vojenskou autoritou NATO a hlavním vojenským poradcem generálního tajemníka aliance.

marais ( 26. června 2015 14:38 )

Začněte chránit EU před vlnou nechtěné migrace a přestaňte štvát národy proti Rusku!

jarypadlo ( 26. června 2015 10:28 )

Generále NATO má chránit všechny spojence-tzn.okamžitě převelet námořní ochranu do Středozemního moře a imigrantům ukázat zpátečku.Stejně tak jednotky mírumilovně nasadit v Calais a dalších rizikových místech.A potom hned přestat dráždit ruského medvěda.A máš práce nad hlavu.

jarypadlo ( 26. června 2015 10:23 )

Kulový,společnost je diskriminuje nízkými tresty za loupeže,přepadání,krádeže i likvidaci domů a sídlišť.Incest se toleruje úplně a to už je diskriminace jak z partesu.Asi by to sem chtělo povolat pár tisíc USA policajtů.

luder ( 26. června 2015 03:04 )

Ať táhnou k čertu oba dva, proameričtí vlezdo***kové! Na takové vlastence srát a blít, a blít a srát!

gordy88 ( 25. června 2015 22:44 )

Rudý mozky zas baví

Zobrazit celou diskusi