Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Krnáčová posílá Muchu do světa. Epopej vyrazí do Japonska i USA

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) posílá Muchovu Slovanskou epopej na cestu kolem světa
Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) posílá Muchovu Slovanskou epopej na cestu kolem světa  (Autor: Martin Přibyl a Praha.eu)
Autor: Matěj Smlsal - 
25. června 2015
13:55

Slovanská epopej Alfonse Muchy vyrazí na turné po světě. Vzácný obrazový cyklus navštíví v roce 2017 Japonsko. Pak se ale nevrátí zpět do vlasti, primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) teď jedná s dalšími zeměmi, kam by se mohlo vzácné dílo podívat. Ve hře je i americké Chicago.

Epopej bude na cestách nejspíš jeden až dva roky. Po Japonsku by měla přeletět do Číny. Dalším stanovištěm, o kterém primátorka jedná, je Vietnam.

Nejvíce teď ale usiluje Krnáčová o to, aby se Muchovo dílo podívalo i do USA. Usídlit by se mohlo v Art institutu v Chicagu. „Teď jsem byla reprezentovat Prahu v Chicagu, jelikož jsme slavili 25. výročí partnerství měst. Je tam velice silná česká komunita, která vyjádřila přání, že když už bude Mucha cestovat, tak zda by se mohl zastavit i v Chicagu,“ řekla Blesk.cz Adriana Krnáčová.

Slovanská epopej vyrazí na výlet. Cestovat má až dva roky. Slovanská epopej vyrazí na výlet. Cestovat má až dva roky. | Praha.eu

Podle ní znamená Mucha pro Chicago obrovskou symboliku. Nějakou dobu tam totiž působil. Přítomnost epopeje by tak podle Krnáčové spojila Prahu, respektive Česko, s Amerikou.

O turné začalo uvažovat ještě bývalé vedení Národní galerie a Městské galerie. Nově se do jednání vložila právě primátorka.

Epopej by se pak mohla vrátit do Krumlova

Zda se epopej po výletě vrátí zpět do Národní galerie v Praze, zatím není jasné. Krnáčová nevylučuje ani to, že by se obrazy usídlily na zámku v Moravském Krumlově, kde předtím byly desítky let. „Jednou z úvah je, aby se epopej vrátila do pražské Národní galerie. Druhou je návrat do Moravského Krumlova. Starosta nás oslovil, že ta možnost by tu byla,“ tvrdí Krnáčová.

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) by o epopej velice stál. Už před několika lety silně protestoval proti tomu, aby se dílo stěhovalo do Prahy. Zámek opouštělo proto, že prostory pro něj údajně nebyly vhodné.

„Máme tu spoustu místa, část zámku už je opravená. Do konce června máme mít společné jednání s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) a primátorkou Krnáčovou. Budeme probírat, jestli je přesun do Krumlova možný,“ prozradil starosta portálu Blesk.cz.

Starosta Krumlova: Turné po světě je nesmysl

Tomáš Třetina zásadně nesouhlasí s tím, aby Muchova epopej putovala po světě. „Je to naprosto nesmyslná věc, aby to někam cestovalo. V Paříži by Monu Lisu taky nikdy nepustili za hranice. Korunovační klenoty mají zůstat v republice a ne se vyvážet,“ dodal.

Slovanskou epopej ale teď trápí ještě něco jiného. Ve Velké dvoraně Veletržního paláce, kde sídlí, se totiž odlomila omítka. Galerie ji proto přikryla. Minimálně do začátku srpna, než se prostory ošetří, zůstane lidem výstava nepřístupná.

Zobrazit celou diskusi