Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

S kolem kolem světa: Český dobrodruh chce ujet 30 tisíc kilometrů za 300 dnů

Petr Mazal se svým kolem i spí.
Petr Mazal se svým kolem i spí.  (Autor: Facebook/Petr Mazal)
Autor: ČTK - 
23. června 2015
09:56

Dobrodruh Petr Mazal z Poličky chce sám na kole absolvovat 30 000 kilometrů v Asii, Evropě, Africe a Jižní Americe, v sedle by měl strávit zhruba 300 dní. Cesty plánuje přerušit jen dvěma týdenními pauzami na zotavenou. Vyrazil v neděli k jezeru Bajkal a hned při přestupu na letišti v Moskvě musel řešit první potíže. Mimo jiné ho nechali kvůli kontrole rozřezat bednu s kolem, kterou balil tři dny.

V první etapě chce vedle Ruska projet Mongolsko, severovýchod Číny, Kyrgyzstán, Tádžikistán a po přeletu do Arménie pojede přes Gruzii do Turecka a zpět do Česka. Na konci září se vydá do Afriky a třetí etapa ho čeká od poloviny ledna, kdy vyrazí na cestu z jihu na sever po Jižní Americe.

Veškeré vybavení si poveze na kole. Zátěž se snažil co nejvíce omezit, protože by měl ujet zhruba 150 kilometrů denně, aby měl časovou rezervu. „Beru si stan, spacák, karimatku, vaření, ale suroviny budu shánět až na cestě. Největší zátěž je oblečení a náhradní díly na kolo,“ uvedl v rozhovoru, který ČTK poskytl mluvčí akce Rock Point – Horská výzva Patrik Pátek. Mazal loni vyhrál čtyřiadvacetihodinovku na tomto extrémním běžeckém závodě.

Na kole má za sebou zkušenosti ze sólových expedičních akcí. Před dvěma lety jel po Evropě tři týdny, loni už strávil v sedle tři měsíce. „Samotného na kole mě to hrozně baví. Člověk pozná, co opravdu potřebuje k životu, a těší se na to, až si dá něco k jídlu, k pití a vyspí se,“ řekl Mazal.

Letošní cesta ho celkově vyjde na čtvrt milionu korun, přičemž největší položku tvoří letenky. Podařilo se mu najít sponzory, kteří mu poskytli materiál. Obavy má z neopravitelných závad na kole, divokých zvířat i zdravotních problémů. Přípravu na akci musel skloubit s pracovním vytížením i rekonstrukcí bytu. „Posledních čtrnáct dní spím tak čtyři hodiny denně, zbytek jsem v práci či na kole nebo s kladivem v ruce,“ vyprávěl.

Jeho cesta by měla skončit za rok v Brazílii nebo Venezuele. Pak by chtěl pro školy pořádat přednášky o jednotlivých zemích. Sní o tom, že by o své expedici vydal knihu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi