Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruský politik vyměnil mercedes za škodovku. Prý kvůli spolupráci s nacisty

Limuzínou značky Mercedes jezdí i ruský prezident.
Limuzínou značky Mercedes jezdí i ruský prezident.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
23. června 2015
07:19

Ruský poslanec Žuravljov se rozhodl ke kontroverznímu kroku. Ze svého služebního mercedesu přesedl do vozu značky Škoda. A to prý kvůli tomu, že některé firmy spolupracovaly v minulosti s nacisty a on je proti využívání jejich produktů. Kritici jeho přístupu se přitom tážou, zda na luxusní auto německé výroby zanevře i poslancova manželka.

Ve Státní dumě, dolní komoře ruského parlamentu, se objevil návrh zákona požadující označovat firmy, které v minulosti spolupracovaly s režimy v nacistickém Německu anebo ve fašistické Itálii. Rusové se prý výrobků těchto firem zřeknou, jakmile se dozvědí o jejich „hnědé“ minulosti, předpokládá autor předlohy Alexej Žuravljov.

Žuravljov navrhuje do zákona o reklamě vložit nový článek vyžadující, aby reklama výrobků zahraničních společností, které mívaly podnikatelské kontakty s německými nacisty či italskými fašisty, obsahovala upozornění na tuto skutečnost a připomínku, že šlo o zločinecké organizace.

Opancéřovaným mercedesem přitom jezdí i ruský prezident. „V současném Rusku působí firmy, které svého času aktivně pracovaly pro třetí říši, vyráběly otravné látky, zbraně a letadla. Korporace, které vydělaly peníze na krvi našich spoluobčanů..., o tom přinejmenším musí informovat zákazníky,“ vysvětlil poslanec novinářům.

Upozornění na temnou minulost by v rozhlasové reklamě mělo být podle Žuravljova nejméně třívteřinové, v televizi pětivteřinové a v jiném typu reklamy by pak mělo zabírat nejméně desetinu plochy. Kromě koncernu Daimler, vyrábějícího vozy značky Mercedes-Benz, se poslanec zmínil také o automobilce BMW, jejíž motory za války poháněly německé letouny, anebo o koncernu Siemens, kterému má za zlé i spolupráci s německou tajnou službou BND.

Otázka však podle ironických komentátorů zní, zda poslancova manželka bude ochotna se vzdát svého vozu značky BMW. Žuravljov vedle toho upozornil zároveň na aerolinky Lufthansa, obchodní řetězec Metro Cash & Carry a nápojový gigant Coca-Cola. Žuravljov byl do parlamentu zvolen za vládní stranu Jednotné Rusko, přičemž současně vede nacionalistické uskupení Vlast.

Ve Sněmovně se blýskl předloni – rvačkou s dalším prominentním vládním poslancem Adamem Delimchanovem, který je blízkým příbuzným vládce autonomního Čečenska Ramzana Kadyrova. V témže roce Žuravljov předložil návrh zákona, který by homosexuály zbavil rodičovských práv.

1nostradamus1 ( 23. června 2015 15:35 )

hm, to aby vyměnil taky svůj Makarov za luk a šípy, tím byli zabiti Poláci v Katyni... vlastně ani za to né, tím byli zabiti jiní...kua, nejlíp by udělal, kdyby se rovnou zahrabal do zemľanky a chlastal dál vodku

joudajoudovy ( 23. června 2015 09:02 )

ja to vidim na osobni dar od naseho zemaka, jinak tak mohu vysvetlit popreni osobni identity bohateho rusa. lze dokladovat dokumentem o ruskych zbohatlicich, uverejnenym CT. heslovite: - kdyz podnikatel zacne bohatnout, jako prvni si porizuje zapadni auto, vetsinou mercedes, a to i s osobnim ridicem, i kdyz bydli v rozdelenem byte. - pak nasleduji kozichy, zlato a znackove obleceni pro barysni. - pote byt a dum. rus je obycejny malomestak a snob, ktery musi hlavne ukazat znacky a doma, misto nabytku ma bedynky od zeleniny, vodu do necek si nosi v kyblu a na spolecne WC stoji frontu. nesmim zapomenout na smradlave vypary z varene repy a zeli.. hold, zemak nesetril z nasich penezenek, vybava vozu je jiste excliziv. mozna.., i z poukazkami na pohonne hmoty do doby sesrotovani.

mortis69 ( 23. června 2015 08:23 )

Angela to nemá za potřebí Vždyť je to jen další ruskej Ko-kot,co se chce za každou cenu zviditelnit

marti33 ( 23. června 2015 08:17 )

Těžký frajer To zas bude Merkel bučet.

mortis69 ( 23. června 2015 08:13 )

Ty to seš kus vola Dělám ve Škodovce na opravách vlaků,a něco o firmě vím.Tak drž hubu,když do toho nevidíš ty doslechová informace

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa