Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi, přestaňte pracovat pro stát. Dnes je den daňové svobody

Dnes je den daňové svobody.
Dnes je den daňové svobody.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ula - 
22. června 2015
15:25

Dva měsíce po Švýcarech si Češi užívají „den daňové svobody“. V pondělí totiž podle ekonomů nastal okamžik, kdy zaměstnanec přestává pracovat pro stát. A veškeré peníze za odvedenou práci jdou už na jeho konto.

Společnost Deloitte vypočítává den osvobozený od daní každý rok. Letos připadl na 22. červen, což je o tři dny dříve než vloni. Češi tak budou pro stát pracovat 173 dnů.

Stejné je to například ve Slovinsku, Německu, Nizozemsku a Portugalsku. Už od 29. dubna si tento den užívala Litva a od 1. května i Švýcarsko. Ještě dva týdny si počká Belgie, kde nastane tento den až 7. srpna, a Lucembursko: Tady musí lidé vyčkat na daňové osvobození až do poloviny září.

Metodika Deloitte k výpočtu dne daňové svobody rozděluje rok na dvě části v poměru odpovídajícím podílu celkových daňových příjmů a čistého národního důchodu.

„Změny v daňové oblasti by měly letos snížit složenou daňovou kvótu na 33,6 procenta HDP z loňských 34 procent,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Den daňové svobody vypočítává každoročně i Liberální institut. Podle něj připadl den na 5. června, země, kde se platí eurem, budou slavit kolem 29. června. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zauber ( 22. června 2015 20:05 )

Češi pro stát už dávno nepracují. Z jejich práce těží jenom parazité: Politici, umělci, soudci, doktoři a cikáni. Samotní Češi brzy nedostanou ani ten současný směšný důchod.

turan ( 22. června 2015 16:28 )

„den daňové svobody“.-sme mali na Sovensku už pred dvoma týždňami!Pepíci proč?

Zobrazit celou diskusi