Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hladovkář z Guatemaly ušel 200 kilometrů: Protestoval proti vládě

Autor: ČTK - 
22. června 2015
06:48

Dvaašedesátiletému Guatemalci vadila údajná korupce mezi vládními politiky natolik, že vyrazil na protestní pochod, během něhož urazil 200 kilometrů. Aby dodal svému protestu váhu, rozhodl se držet po celý týden chůze hladovku. Ze své vlastní váhy prý ztratil čtyři kilogramy, avšak do cíle dorazil ve zdraví oslavován dalšími krajany, kteří volají po odstoupení prezidenta, uvedla stanice BBC.

Korupční skandál v nejvyšších patrech guatemalské politiky vedl v květnu k rezignaci viceprezidentky Roxany Baldettiové, což však řadě Guatemalců nestačí. Volají po odstoupení prezidenta Otta Péreze Moliny, který se podle nich stejně jako někteří členové jeho vlády ilegálně obohacuje z veřejných peněz. 

Vousatý Oswaldo Ochoa prošel ve slamáku s guatemalskou vlajkou na ramenou část své země a během týdenní cesty z rodného Quetzaltenanga do metropole Guatemaly vyzýval lidi k vyjádření nesouhlasu s vládou. Inspiroval se prý Gándhím a chce pokojnou cestou dosáhnout zásadních politických a společenských změn v zemi. Po cestě pil pouze vodu a čaj a nic nejedl. 

Vyhublého muže s puchýři na nohou v cíli v sobotu vítaly desítky jeho stoupenců, kteří uspořádali protivládní protest. 

Ochoův boj se však zatím jeví jako marný. Pérez Molina, který má v zádech armádu, všechna nařčení z porušování zákona odmítá a odchod před lednovým koncem mandátu vylučuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi