Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hrůza v Trnové: Lidé nesmějí pít vodu, nelze se v ní ani koupat

Voda z vodovodu stále trápí obyvatele Trnové u Prahy.
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, shp - 
20. června 2015
21:13

Obyvatelé Trnové u Prahy jsou v koncích. I nadále platí zákaz vodu z vodovodu pít. Nyní se v ní ale nesmí ani koupat. Za kubík přitom místní platí 162 korun, což je nejvíc v celém Česku.

V Trnové u Prahy platí dál zákaz používat vodu z vodovodu. Zvýšený výskyt bakterií prokázaly i předběžné výsledky nových rozborů z tohoto týdne. Řekla tak Libuše Polanská z krajské hygienické stanice.

Odběry z minulého týdne a následné rozbory ukázaly, že voda v Trnové je nevyhovující v řadě mikrobiologických ukazatelů. Hygienici v ní odhalili bakterie běžně se vyskytující v povrchových vodách. V pátek proto vodu zakázali lidem používat.

Tento týden v úterý pak hygienici odebrali nové vzorky, které nyní zkoumají. Zatím mají k dispozici jen předběžné výsledky, z nichž ale podle Polanské vyplývá, že špatná situace přetrvává a zákaz používání vody nemůže být odvolán.

"Trváme dál na předběžném opatření, které bylo vydáno," uvedla Polanská. Kompletní výsledky nových rozborů budou znát hygienici v pondělí a seznámí s nimi pak provozovatele.

Kvůli zvýšenému množství bakterií se voda v obci se zhruba 350 obyvateli nesmí používat k pití, vaření ani mytí. Lidé mají k dispozici pitnou vodu ve dvou cisternách, podle starosty Štefana Moravčíka ale tuto možnost moc nevyužívají a zákaz hygieniků zřejmě řada místních nerespektuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi