Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česká diplomacie chce uzavřít až 45 ambasád: O místo může přijít až 270 zaměstnanců

Diplomacie je připravená uzavřít až 45 ambasád. Chybí stamiliony. (ilustrační foto)
Diplomacie je připravená uzavřít až 45 ambasád. Chybí stamiliony. (ilustrační foto)  (Autor: ČTK, )
Autor: rc - 
19. června 2015
22:02

Až 45 ambasád chce zavřít ministerstvo zahraničních věcí. Diplomacie nemá peníze na to, aby tolik ambasád udrželo v chodu. O místo může přijít až 270 zaměstnanců.

Argumentář pro Úřad vlády k nutnému navýšení rozpočtových rámců MZV, dokument, v němž Ministerstvo zahraničních věcí sepsalo své obavy o nedostatku financí na udržení ambasád.

„Nedostatek 900 milionů znamená uzavření 45 menších zastupitelských úřadů v zahraničí, což by znamenalo uzavření více než 1/3 zastupitelských úřadů z celkového počtu 116 včetně generálního konzulátu v (čínském) Chengdu a propuštění 270 zaměstnanců,“ uvádí diplomacie v dokumentu, který má k dispozici deník Právo.

„MZV nemůže vystačit s přiděleným rozpočtem k plnění svých úkolů. Pokud nedojde k zásadní změně návrhu rozpočtu na rok 2016 a úpravě střednědobého výhledu na roky 2017 a 2018, bude vážně ohrožen chod a samotná funkce MZV. ČR tak bude muset zcela zásadně přehodnotit priority své zahraniční politiky,“ uvádí dále dokument.

Ministerstvo zahraničí ale nezmiňuje, jaká část z toho budou konzuláty a jaká ambasády. Diplomacie by měla v září otevřít konzulát v Číně. A jeho případné uzavření by bylo obzvlášť trapné. Prezident Miloš Zeman se při loňské návštěvě Číny zmiňoval o potřebě konzulát v Chengdu postavit.

Propad v rozpočtu MZV způsobila intervence ČNB vůči koruně. „Kurzový propad je pro MZV, kde jsou výdaje tvořeny téměř z 60 procent v zahraniční měně, téměř likvidační,“ upozorňuje dokument.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek situaci nevidí dramaticky. Podle něj se žádné ambasády zavírat nebudou muset. Celou situaci prodiskutoval s ministrem financí Andrejem Babišem a ten mu řekl, že řadu nároků pokládá za opodstatněnou a na návrh je připraven se podívat.

„Situace se vyvíjí a my jsme se již na řadě věcí dohodli. Zavírání ambasád není mým programem a věřím, že najdeme takovou dohodu, aby ministerstvo fungovalo řádně,“ řekl ve čtvrtek Zaorálek Právu.

Ministerstvo zahraničí je připraveno také šetřit na životních nárocích diplomatů v zahraničí , okrouhne rozpočet výdajů ambasád a omezí cestování do zahraničí. Diplomaté také už nebudou létat prvními a business třídami.

Diplomacie chce dokonce zrušit pořádání večírků na svátek 28. října. Pokud se ho ale diplomacie opravdu rozhodne zrušit, v očích zahraničních kolegů se může poškodit.

 

 

 

tgbg ( 20. června 2015 11:27 )

Stejně jsou to zbytečně placené trafiky.Jako první bych uzavřel ruskou ambasádu.

jana999 ( 20. června 2015 08:55 )

no byly jsme příliš hr, bez mozku, madaři už zase na hranicích staví osnatý dráty, tentokrát proti invazi islámu, za chvíli je budeme obnovovat i my, jestli nás islám do tý doby nesežere a nebudeme před ním zdrhat do ruska

jana999 ( 20. června 2015 08:49 )

nevím na co musíme mít v Číně dvě ambasády, Austrálie například nemá ani ambasádu u nás, musíte jet si to vyřídit do Vídně. Na co potřebujeme mít ambasády ještě v EU, když jsme v šengenským prostoru, je to už zbytečná trafika

fotrpjotr ( 20. června 2015 02:47 )

Stejně jsou to zbytečně placené trafiky.Jako první bych uzavřel americkou ambasádu.

gabreta ( 19. června 2015 23:39 )

Člověku nejde do hlavy, jak to ten posr.anej bolševik dělal, že vydržel takový léta. Jen když si vzpomenu na Havlovo Novoroční proslov. "stále jsme slyšeli že republika vzkvétá. Nevzkvétá"! Kruci mně teď připadá, že spíš rychle odkvétá!! Za dvacet pět let, nemáme na nic a kasu beznadějně prázdnou. A to celý léta máme vyspělej kapitalismus! Já se nechci dožít momentu, že budu vzpomínat na bolšany. Z toho mi naskakuje husí kůže!!

Zobrazit celou diskusi