Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus: Ať jde Rusko vlastní cestou, za problémy může západ!

Václav Klaus
Václav Klaus  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: bru, ČTK - 
19. června 2015
19:59

Bývalý prezident Václav Klaus se rozpovídal na mezinárodním hospodářském fóru v Petrohradu. Ve svém projevu odsoudil nynější model západního světa. Mluvil o omezování svobody a manipulaci lidí.

Podle Klause byla „tragická chyba“ vykázat Rusko právě teď z Evropy. „Rusko si zaslouží šanci určit svou novou historii, najít vlastní cestu a být aktivním hráčem na mezinárodní scéně. Tragickou situaci na Ukrajině považuji za domácí ukrajinský problém, nikoli problém ukrajinsko-ruský nebo problém mezi Ruskem a Západem,“ řekl bývalý prezident v Petrohradu.

„Neměli bychom zapomenout, že významná část problémů dnešního světa je spojena se situací Západu, s jeho postupnou ztrátou identity, s kulturním a civilizačním úpadkem a hospodářskou stagnací. Tam bychom měli hledat klíč k problémům nynějšího světa,“ prohlásil Klaus.

„V naší části světa jsme se vypořádali s komunismem, ale místo něj jsme dostali evropský socialismus,“ uvedl exprezident v projevu publikovaném v angličtině na jeho webových stránkách. „Je to pro nás zklamání. Chtěli jsme něco jiného. Nynější evropský hospodářský systém je velmi vzdálen ekonomice volného trhu, parlamentní systém EU není dobrým příkladem pluralitní parlamentní demokracie... Svrchovanost národů se ztratila v celoevropských institucích,“ uvedl Klaus.

2244a ( 20. června 2015 10:04 )

westouw ( 20. června 2015 00:18 )

Trampingu, skoč se taky vyfotit s Jonákem, čurda k čurdovi

westouw ( 19. června 2015 23:48 )

To mě podržte, tramping tady dnes miluje Klause , že ti držka neupadne. Šmejde nezřízená, bolšane.

tesarl. ( 19. června 2015 23:15 )

krakonos500 nebreč

magnut ( 19. června 2015 23:02 )

poslouchate nyni odborne rozbory na Putinuv projev? to je velmi, velmi zle. bude i zde clanek?

Zobrazit celou diskusi