Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Extrémní sucho v Česku: Hrozí splašková havárie, v řekách chybí až 85 procent vody

Autor: Matěj Smlsal - 
20. června 2015
07:25

Hladiny řek i vodních ploch po celém Česku klesají. Někde je situace dokonce kritická, například na jižní Moravě už museli vodohospodáři vyhlásit přímo stav sucha. Kvůli nedostatku vody je navíc v řekách více splašků a to může způsobit ekologickou katastrofu.

Největší úbytek vody hlásí řeky Morava a Dyje. „Červnový průtok je až o 85 procent nižší. V některých úsecích přejdete řeku v teniskách a ani se nenamočíte,“ řekl v rozhovoru ve Studiu Blesk ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Nízké stavy mohou mít rozsáhlé následky. Do řek totiž vtékají splašky. „Musí docházet k nařeďování, aby se život neodvíjel jen v odpadních vodách. Jenže při extrémně nízkých průtocích může být naředění nedostatečné. Hrozí tak nedostatek kyslíku a lokální ekologické havárie,“ varuje Hodovský.

Déšť může pomoci, ale i uškodit

I když v posledních dnech prší, hladinám to nepomůže. Většinou totiž napadne jen do 10 milimetrů srážek. Potřeba by bylo, aby během krátké doby napršelo až 80 milimetrů. Jenže kdyby to bylo moc rychle, hrozí jiný extrém – bleskové záplavy.

I když jsou některé řeky o téměř 85 procent procent vody chudší, k jejich absolutnímu vyschnutí nedojde. Vodohospodáři by při dalším klesání začali z nádrží víc odpouštět.

Video V řekách chybí až 85 procent vody. Hrozí splašková katastrofa. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Musí se stavět nádrže

Podle ředitele Povodí Moravy Hodovského nás mohou od sucha zachránit právě nádrže. Měly by se tak začít stavět ve velkém.

„Samozřejmě že teď zakřičí ochránci přírody a řeknou: No jo, betonáři ze státních podniků Povodí chtějí stavět přehrady. Jenže my jsme na střeše Evropy a veškerá voda od nás odtéká do okolních států. A my tu vodu musíme akumulovat. Budeme muset, ať se to někomu líbí, nebo ne, stavět další vodní nádrže. Neříkám jen velké, ale i ty menší nebo rybníky,“ tvrdí.

Každý spotřebuje 95 litrů vody denně

Ideální by samozřejmě také bylo, kdyby lidé vodou šetřili. Každý člověk spotřebuje v průměru 95 litrů vody za den. Dříve to bylo 140 litrů, i tak je ale stále co zlepšovat. Nejvíce vody „uteče“ při splachování nebo zalévání zahrad.

Na sucho se budou muset připravit i zemědělci. Podle Hodovského by měli zvážit, kde své plodiny pěstují. „V 70. letech jsme se snažili dostávat rostlinnou produkci do podmínek a poloh, kam nepatří. Musíme široce diskutovat o tom, na kterých zemědělských plochách pěstovat rostliny, na kterých technické plodiny a které jsou pro tyto účely prostě nevhodné,“ dodal.

alenam ( 20. června 2015 23:29 )

Ty umíš plavat ve sprše? Navíc ten bazén se za sezónu napouští jenom jednou, tou sprchou vycintáš víc vody než jedním napuštěním bazénu.

marcika ( 20. června 2015 14:06 )

Hlavně, že má každý druhý u baráku bazén. Stačila by solární sprcha!

jozefe ( 20. června 2015 12:57 )

Jak je sucho tak budu velké povodně Ted mate možnost se připravit na záplavy.

Zobrazit celou diskusi