Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rovnoprávnost pohlaví na výplatní pásce neplatí: O kolik berou ženy méně?

Autor: Radka Růžičková - 
19. června 2015
17:49

Muži a ženy jsou si rovni? Jen do chvíle, než si porovnají svoje výplatní pásky... Ženám kariéru »kazí« mateřství, péče o děti a později i o rodiče. A tím jsou odsouzené i k nízkým důchodům!

„Kariéru žen v Česku ovlivňuje nejvíce mateřství a také to, že jim je automaticky přiřazována role výlučné pečovatelky,“ potvrzuje socioložka Romana Volejníková.

A podle nejnovější analýzy společnosti Gender Studies není ani vzdělání vstupenkou ke stejnému platu.

„Čím má žena vzdělání vyšší a čím je pozice prestižnější, tím více se rozevírají nůžky nerovnosti odměňování,“ vysvětluje Volejníková.

Rozdíly v platech mužů a žen jsou šokující. Průměrně berou ženy méně o 9000 korun!

Podle statistik je totiž průměrný plat muže 29 000 korun, kdežto u ženy je to jen 20 000 korun. Kromě výrazně nižšího finančního ohodnocení pak ženy musí bojovat i s podceňováním a dokazovat, že jejich práce má stejnou cenu jako práce opačného pohlaví.

Právě na problémy v odměňování žen a mužů má upozornit dnešní den, který je Mezinárodním dnem rovnosti žen a mužů.

Už při svém nástupu do zaměstnání mají ženy menší startovní plat než muži. Těžkou ránu ale zasadí jejich kariéře mateřství.

Nejdrastičtější rozdíl mezi platem muže a ženy (29,2 %) je ve věkové kategorii 35–44 let. Je to doba, kdy se ženy vrací z rodičovské dovolené. U některých profesí několikaletá odmlka znamená, že ženy začínají kariéru budovat od nuly.

Kariéru stopne mateřství. Kariéru stopne mateřství. | scom

Co ženám snižuje plat?

  • zbytečně se podceňují a už při nástupu do práce si řeknou o nižší plat než muž
  • nemají odvahu požádat o zvýšení platu, jsou rády, že práci vůbec mají
  • mateřská a rodičovská dovolená přeruší kariéru a výpadek se špatně dohání
  • limituje je péče o děti a staré rodiče, kvůli které si často snižují úvazky

Věk ničí mužům plat

Se znevýhodněním na trhu práce ale bojují i muži. Do nevýhodné pozice je odsouvá věk. Mužům po padesátce se často propadne jejich průměrný příjem a jsou nejvíce za svou životní dráhu ohroženi chudobou. „Jejich nevýhodné postavení na trhu práce ale nijak nezlepšuje postavení žen ve stejné věkové kategorii,“ dodává Klára Čmolíková Cozlová, projektová manažerka Gender Studies.

Vysokoškolačky jsou na mizině!

Podle statistik jsou nejmenší rozdíly mezi muži a ženami s nejnižším vzděláním. Vysokoškolačky jsou na tom podstatně hůř. Rozdíl je téměř třetinový! Na vedoucích pozicích je to téměř 27 procent.

Vysokoškolačky jsou na mizině! Vysokoškolačky jsou na mizině! | scom

Nejlépe je v hospodě

Každá profese si práce žen váží trochu jinak. Nikde sice neberou stejně jako jejich kolegové, někde jsou ale rozdíly nižší než jinde. Nejlépe jsou na tom ženy v oboru pohostinství a ubytování, naopak nejhůře jsou na tom ženy v bankách a pojišťovnách. Tam už rozdíl dělá více než 41 procent.

 

13 profesí, kde hrabou muži

Zdá se vám, že statistiky přehánějí? Podívejte se na třináct namátkou vybraných profesí, kde platy nahrávají mužům.

13 profesí, kde muži hrabou. 13 profesí, kde muži hrabou. | scom

 

quirbajou ( 19. června 2015 18:43 )

Náš šéf vždy říkával: "Chlap živí rodinu, musí mít vyšší plat.!" Kamarádi přinesli lahvinku, společně popili a byly větší odměny i příplatky. Ovšem potom hlava rodiny založí rodinu novou a žena samoživitelka stěží děti uživí. Ve Francii je to tak, že určený podíl se rozdělí na obě ženy( např. rozvedenou i vdovu)a obě dostanou šanci slušně žít. Jinak je ve výhodě vždy ta, která rozvrátila manželství, takže proč to nedělat??

Zobrazit celou diskusi