Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mácháč je na suchu: Lodě dostaly stopku

Autor: sou, neo - 
19. června 2015
05:25

Extrémní sucho, které momentálně Česko sužuje, se podepisuje i na stavu hladiny našeho největšího rybníka. Máchovu jezeru chybí ještě skoro půl metru k normálnímu stavu hladiny. Kvůli loňskému upouštění vody tak Mácháč začíná být v nevýhodě, jinde je totiž letní sezona už v plném proudu.

Máchovo jezero vypustili minulý rok kvůli opravě hráze. V tuto dobu už měl rybník být dávno v kondici, na svou obvyklou hladinu ale pořád ztrácí. „Momentálně je 46 centimetrů pod provozní hladinou jezera,“ řekl výkonný ředitel Obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero Jiří Holub. Na Mácháči tak zatím musí na parníky zapomenout.

„Nepřály nám klimatické podmínky. Málo pršelo, v zimě bylo málo sněhu. To vše situaci ovlivnilo. Máchovo jezero má teď slabý přítok,“ řekla koordinátorka Obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero Lenka Proboštová. Navíc se musí počítat s tím, že v tropických vedrech se hladina řek ještě snižuje.

Sucho vládne všude

Přestože čekáme o víkendu na většině území oblačno a po celý den přeháňky, situaci na tocích to nezlepší. Déletrvající déšť, který by řekám pomohl, zatím nepřijde.

„V Česku momentálně panuje sucho, není to ještě tak razantní, aby se například zakázalo kropení trávníků, ale hladiny některých řek jsou teď dá se říct extrémně nízké,“ uvedl tiskový mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Kam vyrazit za koupáním?

Pokud jste milovníci venkovního koupaní a nevadí vám nižší teploty nebo jen nevíte kam vyrazit za koupáním, máme pro Vás malou inspiraci.

Koupaliště s aquacentrem

Koupaliště Flošna v Hradci Králové láká obyvatelé i návštěvníky na slevu na vstupné. Minulý rok byla cena za dospělou osobu 120 korun, tento rok je to 110 korun. Navíc pokud máte doma školáka do 12 let, který bude mít na vysvědčení lepší známky než trojku, tak má vstup 30. června zdarma. Těšit se můžete na rozlehlé aquacentrum, městské lázně a wellnes.

Jezero Konětopy

Koupání jako u moře hlásá jezero Konětopy, které je kousek od Prahy. Za vstup zaplatí dospělí 50 korun a děti 30 korun. Uvnitř oploceného areálu je parkoviště, sociální zařízení a koupit si tu můžete i něco na zub. Uvnitř areálu je i přívod vody a elektřiny. Navíc majitelé připravují možnost stanování na vyhrazených místech.

Zatopený lom Pavlovice

Pro romantiky je ideální koupání v zatopeném lomu. Pavlovice nabízejí krásné prostředí, čistou (a studenou) vodu. Žijí zde dokonce raci a plavat můžete mezi rozkvetlými lekníny. Po zatopení byl lom upraven na koupaliště a slouží také potápěčům. Pavlovice jsou vhodné spíš pro dospělé, přístup k vodě je po kamenných schůdcích a navíc je část pláže nudistická. Za vstup nezaplatíte ani korunu.

Lom Barbora u Teplic

Umělé jezero vzniklo v 70. letech zatopením povrchového lomu na hnědé uhlí, si oblíbili i turisté z dalekého okolí. Vodní plocha o 65 hektarech nabízí vše: krásné koupání, sociální zázemí, občerstvení i zábavu. Vypůjčit si tu můžete kajaky, je tu ale i plážové hřiště na míčové hry. I tady mají své místo příznivci nudismu. Vstup na pláž 30 korun, snížené 20 korun. Pláž pro naturisty je bez vstupného.

fojtikovic ( 19. června 2015 09:56 )

Ripák, to je u vás u pražských idiotů nějaký nový pravopis?

mrdlafka ( 19. června 2015 08:40 )

tak přijď v práglu na hlavák a já ti tam vrazim jednu pořádnou do ripáku až se pos.ereš hňupe a budeš na mokru

fojtikovic ( 19. června 2015 08:14 )

Přesně , hned mi to třísklo do očí.

gogo ( 19. června 2015 06:48 )

Extrémní sucho ??? Proboha co to zase melete ???

Zobrazit celou diskusi