Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hrozba pro uživatele iPhonů a iPadů. Aplikace může už půl roku krást jejich hesla

V systému iOS je zásadní chyba, která umožňuje zcizení hesel
V systému iOS je zásadní chyba, která umožňuje zcizení hesel  (Autor: Apple.com)
Autor: Andrea Ulagová - 
18. června 2015
15:53

Mrzutost pro „jablíčkáře“, škodolibá radost pro jejich odpůrce. V systému iOS, který používají iPhony a iPady, je už půl roku kritická chyba. Výzkumníci díky ní vyvinuli aplikaci, která snadno uživateli ukradne heslo. Nebo ho jednoduše obejde. Na problém upozornily Novinky.cz s odvoláním na server Intego, Apple o celé záležitosti mlčel.

Podle serveru Intego věděli zástupci Applu o nebezpečné chybě už několik měsíců, přesto se informace dostala na veřejnost až nyní.

Výzkumníci v Indianě, Pekingu a Georgii vyvinuli aplikaci na takové úrovni, že kód, který chybu využívá, prošel přes kontrolu Applu a dostal se až do certifikovaného internetového obchodu.

Apple se zatím k chybě nevyjádřil Apple se zatím k chybě nevyjádřil | Reuters

Vědci nicméně program nezneužili. Pouze chtěli ukázat, jak snadné je systém iOS zneužít, a svoje zjištění předali společnosti Apple. Pokud by si totiž někdo aplikaci nainstaloval, mohla by bez problémů získat veškerá hesla uložená v chytrém telefonu nebo tabletu.

„Nalezená zranitelnost umožňuje krást hesla jak z Keychain, což je systém pro správu hesel v OS X, tak také přímo z jednotlivých aplikací,“ řekl Novinkám bezpečnostní analytik Pavel Bašta.

Podklady ležely v Applu půl roku bez povšimnutí, tak se výzkumníci rozhodli vyjít s pravdou ven sami. Ani teď se zástupci jedné z nejbohatších firem na světě nijak nevyjádřili. Zřejmě mají plné ruce práce s vyvíjením aktualizace, která chybu odstraní.

cipisek134 ( 18. června 2015 18:56 )

iShit si může koupit jen magor. Od všeho co má nakouslý jablko ve znaku já dávám ruce pryč, jsou to jen předražený křápy. Já mám svůj telefon Nokia Lumia 1020 s OS Win8 Phone a jsem navýsost spokojený.

Zobrazit celou diskusi