Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pětiletá dívenka má spojené dvě mozkové komory: Žanetka nemůže chodit, pojišťovna jí nepomůže

Autor: Kristýna Beránková - 
20. června 2015
17:46

Žanetka Hrušková (5) vypadala po narození jako zdravé miminko. Brzy si však maminka Pavlína Šípková (25) všimla, že něco není v pořádku. CT mozku odhalilo, že dívenka má spojené dvě mozkové komory.

Dětská lékařka nejprve tvrdila, že holčička z Opočnice na Nymbursku nepase koníky proto, že je líná. Nakonec ale poslala Žanetku na neurologii a tam lékaři určili diagnózu. Zdravý člověk má čtyři mozkové komory, Žanetka má ale jen tři. Dvě jsou spojené. Neurologové nebyli v tu chvíli schopni Žanetčiným rodičům říct, jak se bude holčička vyvíjet. Pohybový vývoj děvčátka se ale v podstatě zastavil. „Přestala se přetáčet, o plazení, nebo dokonce chůzi nemohla být ani řeč,“ říká maminka.

Největší strach měli rodiče z mentálního postižení. Obavy se ale nenaplnily. „Žanetka je podle psycholožky nadprůměrně inteligentní. Navštěvuje běžnou školku, protože se ale nemůže sama pochybovat, potřebuje asistentku,“ říká Pavlína Šípková, která pevně doufá, že se Žanetka jednou sama postaví na nohy. „Podstoupili jsme terapii v kosmickém oblečku v Klimkovicích a rádi bychom v ní pokračovali. Bohužel ji ale nehradí pojišťovny. Protože je Žanetčino postižení tak vzácné, nikdo neví, jak se může díky rehabilitaci zlepšit. Doufáme, že jednou vstane a bude schopná ujít o berlích alespoň kratší vzdálenosti,“ říká maminka pyšně.

Součástí mozku jsou čtyři komory. Jde o dutiny, jejichž stěny tvoří konkrétní části mozku a v nichž vzniká mozkomíšní mok, který udržuje stálé prostředí. Aby mozek fungoval správně, měl by mozkomíšní mok mezi třetí a čtvrtou komorou procházet tzv. Sylviovým kanálkem. Tento systém ale u Žanetky Hruškové chybí a obě komory jsou propojené.

Chcete pomoci?

V parku Mirákulum v Milovicích u Prahy je sběrné místo, kam můžete odevzdat víčka z PET lahví. Finančně můžete přispět na těchto stránkách. Vybrané finance budou použity na úhradu terapie v Lázních Klimkovice.

tleskapoud ( 21. července 2015 22:09 )

Imigranti za to nemohou, může za to naše bolševická vláda rudých oligarchů...

tleskapoud ( 21. července 2015 22:01 )

Jak to tak sleduji, tak doufám, že si ti barevní dovezli dost víček od petek...

aluman ( 21. června 2015 13:13 )

V tomto případě je to skutečně absurdní. Někteří ale zkrátka potřebují někde vyřvat svoje frustrace.

aluman ( 21. června 2015 13:10 )

Máš pravdu. Uvedené postižení, tedy spojení dvou mozkových komor, nelze léčit ani operací ani jinak. Rehabilitace je jen pokusem o zmírnění následků postižení, nikoli léčbou. Navíc pokusem ničím nepodloženým vzhledem k ojedinělosti postižení. S nadsázkou se to rovná pokusu o léčbu nového druhu rakoviny půlročním pobytem na Maledivách kdy by se asi těžko někdo divil, že to pojišťovna neplatí.

ladybug ( 21. června 2015 08:04 )

CO????? Teď se bude všechno svádět na emigranty?

Zobrazit celou diskusi