První velký projekt elektronických stravenek v Česku rozjely v Brně firmy Edenred a MasterCard. „Všimli jsme si, že je tady hodně ajťáckých firem a zaměstnanců, kteří technologiím fandí,“ vysvětlil šéf Edenredu Martin Bulíř. Blesku řekl, že z Brna by se měly elektronické stravenky rychle rozšířit po celé zemi.

„Patří jim budoucnost. Jsou výhodné pro firmy i zaměstnance,“ tvrdí Bulíř. „A účetní vás budou milovat. Odpadne jim pobíhání po firmě a rozdávání papírových stravenek,“ dodal. Placení kartou by se mělo postupem času rozšířit všude tam, kde dnes vládnou papírové stravenky.

Speciální karta místo papírových poukázek

Myšlenka je přitom velmi jednoduchá. Místo papírových poukázek získá zaměstnanec speciální platební kartu, na kterou mu firma pošle každý měsíc částku v hodnotě stravného. Načtené peníze pak člověk použije k nákupu teplého jídla a potravin.

Premiéra elektronických stravenek v Brně
Autor: Jiří Nováček

„Výhodou je, že nemusíte měnit své chování. Platit kartou jste zvyklí při běžných nákupech,“ tvrdí Bulíř. A kdo si s technologiemi netyká, nemusí. I dál si bude moci vybrat, jestli chce obědový bendit od firmy na kartě, nebo zůstane u papíru.

V Brně má k dispozici elektronické stravenky prvních tisíc lidí. Jsou mezi nimi například RENOMIA, Cígler Software, Red Hat nebo Letiště Brno. Platit se s ní dá v 300 restuaracích a hospodách.

Platit elektronickými stravenkami je možné i v celostátních sítích restaurací, kaváren nebo prodejen potravin – například ve Sklizenu, KFC, Burger King, Starbucks nebo Mc Donald's. Ke každé kartě je k dispozici on-line účet, na kterém se zobrazí zůstatek uživatele i přehled o všech uskutečněných transakcích. Zůstatek lze zjistit i přes SMS.

Anketa
NaN hlasů
NaN hlasů