Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pravoslavní by neměli cvičit jógu: Je to proti víře, tvrdí církev

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock.com)
17. června 2015
07:48

Řecká pravoslavná církev se ostře vymezila vůči pěstování jógy, která podle ní není druhem tělesného a duchovního cvičení, ale nosným pilířem hinduistického náboženství. Jako taková tudíž prý není v souladu s pravoslavnou vírou.

Jak informoval řecký deník To Ethnos, řecká pravoslavná církev se tak vyjádřila v reakci na Mezinárodní den jógy, který Organizace spojených národů vyhlásila na 21. června.

Ve svém prohlášení církev uvádí, že se tak vyjádřila v souladu s „respektem k náboženským svobodám, které jsou v Řecku ústavně zaručeny a dodržovány, ale také kvůli své pastorační odpovědnosti, aby zabránila vytváření prostředí, ve kterém se směšují náboženství“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rypal777 ( 17. června 2015 10:23 )

Jóga je vynikající praktický systém k tělesnému i duchovnímu zdokonalení. Při tom není vůbec dogmatická a vůči víře či ateismu je neutrální a funguje na hlubokých vědeckých základech. Mezi její hlavní zásady patří pravidlo: vyzkoušej sám a pak si udělej názor. Mně v životě celkově velmi pomohla a posunula mne hodně nahoru, při tom jsem vychovaný katolík, který dnes bere víru volněji, dle srdce, zdravého selského rozumu a širšího rozhledu. Dle některých církví bohužel platí, že jedině ona je ta jediná pravá - nejcírkvovatější a a popírá, že cenné přínosy lze najít i v jiných duchovních systémech.

Zobrazit celou diskusi