Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sňatky Češek s cizinci končí na policii: Od začátku roku jich vyšetřují přes 50

"Češky, pozor na domorodce," varuje před dovolenými i Cizinecká policie
"Češky, pozor na domorodce," varuje před dovolenými i Cizinecká policie  (Autor: Shutterstock)
Autor: Andrea Ulagová - 
17. června 2015
05:02

Začátek dovolených přidělává starosti nejen ministerstvu zahraničí, ale také cizinecké policii. I ta varuje Češky před vztahy s cizinci, kteří usilují o trvalý pobyt v EU. Láska z dovolené totiž obvykle končí právě na stránkách policejních protokolů.

„Za první čtyři měsíce tohoto roku vyšetřuje Cizinecká policie ČR 57 žádostí z důvodů podezření na účelovost sňatku,“ řekla Blesku Kateřina Rendlová, mluvčí cizinecké policie.

Nejproblémovějšími zeměmi, odkud pochází nejvíce zájemců o sňatek za účelem získání pobytu v EU, jsou Tunisko, Egypt, Maroko, Kuba a Alžírsko.

„Ten scénář je vždy stejný,“ uvedla Rendlová. „Žena se seznámí na dovolené, po velmi krátké známosti dochází k uzavření sňatku, kdy následně muž získá pobytové oprávnění v ČR a přijíždí za manželkou. Pak se jeho chování rapidně změní," popsala Rendlová rychlý konec letní lásky.

Novomanžel většinou ztrácí o ženu zájem, netráví s ní čas, může být i agresivní. Nejčastěji ovšem ihned odjede do jiného členského státu EU a přestává se svou manželkou komunikovat. To je okamžik, kdy nevěsta vystřízliví a kontaktuje cizineckou policii s tím, že byla podvedena a žádá, aby byl její manžel vyhoštěn.

Podle Rendlové navíc policie eviduje dva druhy účelových sňatků. Cizinec si vyhledá na internetu, často přes sociální sítě, ženu, která na tom není finančně dobře, a nabídne jí peníze za to, že si ho vezme.

Žena, která souhlasí, může být trestně stíhána. „Ten, kdo přistoupí na účelově uzavřený sňatek za úplatu, tedy s plným vědomím toho, že jedná protizákonně, se dopouští trestného činu napomáhání k neoprávněnému pobytu,“ řekla Rendlová.

Žena, která si cizince vezme z lásky, může být klidná, žádný trest jí nehrozí.  „Zejména proto, že tuto skutečnost nám žena oznámí sama,“ vysvětluje Rendlová. „Ženy, které jsou cizincem oklamány, nejsou nijak postižitelné, odpovědnost je pouze na straně cizince,“ dodala.