Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Adoptovala a vychovala 8 romských dívek, pomáhat dětem už nesmí. To je příběh Marie Vodičkové, matky Klokánků

Autor: Richard Veselý - 
17. června 2015
19:40

Opuštěným dětem obětovala celý život! Marie Vodičková (64) založila Fond ohrožených dětí (FOD) a dětská centra Klokánek, sama osm opuštěných dětí vychovala. Mnoho týraných dětí jí vděčí za život.

Marie Vodičková sama v bytě v paneláku vychovala osm většinou romských dívek z dětských domovů. Tam se často dostaly z otřesných podmínek. Opuštěné děti se staly náplní jejího života. Nikdy se nevdala, ani neměla vlastní děti. Věnovala se těm, které nikdo jiný nechtěl.

První osvojenou dívkou byla Věrka (nyní 40). Do pěti let zažila kruté týrání. Společně s bratříčkem byla často sama a bez jídla. „Nechodili jsme ven. Oni nám neudělali postýlku, tak jsme museli ležet na zemi. A pořád jsme se báli, že nás budou bít. Jíst nám dávali jenom chleba a vodu,“ řekla v dětství o svých zážitcích.

Po Věrce si k sobě Vodičková vzala dalších sedm dívek z „děcáku“. „Nikdo je nechtěl, tak jsem si je vzala,“ okomentovala to.

Vodičková byla jedním z prvních lidí, kteří v Československu začali mluvit o tom, že stovky dětí zažívají kruté zacházení a týrání. „Teprve v roce 1974, když jsem nastoupila na prokuraturu, jsem zjistila, co musí děti někdy prožít. Předtím jsem si to vůbec nedokázala představit, nikde se o tom nepsalo,“ popsala to pro Českou televizi.

Marie Vodičková: Kdybych neodešla, musely by odejít děti

Proč jste skončila ve vedení FOD?

„Na zasedání přišly dvě pracovnice Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Řekly, že pokud neodstoupím, už v pondělí začnou podávat návrhy na přemístění dětí z Klokánků. Prý mají pokyny z nejvyšších míst. To jsem nemohla dopustit.“

Jak se dluhy dostaly až na 40 milionů?

„Ty dluhy se začaly zvyšovat po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Stát nám začal platit pouze na lůžko, které je obsazené. Bez ohledu na to, že děti odejdou na víkend nebo jsou na dlouhodobých propustkách. My ale samozřejmě po tuto dobu všechny poplatky platit musíme. Ta místa by musela být všechna trvale obsazená, ale to je nereálné.“

Hrozí teď Klokánkům zánik?

„Pevně věřím, že ne. Ale současná situace je teď taková, že například Orgán sociálně-právní ochrany dětí rozděluje sourozence, protože má údajně pokyn nedávat děti do Klokánků. To přece není v zájmu dětí! Pokud by Klokánky a azylové domy, které provozujeme, zanikly, hrozilo by reálné nebezpečí, že se opravdu některé rodiny s dětmi ocitnou na ulici.“

Marie Vodičková spoluzaložila v roce 1990 Fond ohrožených dětí, poté síť rodinných center Klokánek. Těmi prošlo za 15 let 5500 dětí, kolem osmi set se jich podařilo umístit v náhradních rodinách. V současné době FOD provozuje 23 Klokánků a pět azylových domů. Kvůli změně financování se Fond ohrožených dětí a Klokánky zadlužily, částky za nezaplacené pojištění a faktury se vyšplhaly na 40 milionů.