Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češka se vydávala za černošskou aktivistku: Když lež praskla, raději rezignovala

Autor: shp, ČTK - 
15. června 2015
21:45

Lhala, jako když tiskne, a doplatila na to! Americká aktivistka českého původu Rachel Dolezalová tvrdila, že je černoška. Její podvod však praskl. Žena kvůli tlaku veřejnosti odstoupila ze své funkce. A z ostudy má kabát…

Zatímco kolegové a přátelé donedávna znali Rachel Dolezalovou jako zapálenou černošskou aktivistku, její rodina neměla o této identitě ani tušení. Rodiče sedmatřicetileté ženy však minulý týden překvapili média i veřejnost odhalením, že z jejich domu před lety odešla jako bělošská dívka a že má německé a české kořeny.

Někteří její spolupracovníci proto požadovali, aby Dolezalová z vedení organizace hájící práva Afroameričanů odešla. Tlaku nakonec podlehla a  rezignovala. „Odstupuji z předsednictví a taktovku předávám své místopředsedkyni Naimě Quarlesové-Burnleové,“ uvedla na Facebooku Dolezalová, která do dnešního dne vedla ve městě Spokane ve státě Washington odbočku celoamerické asociace bojující za rovnoprávnost černochů NAACP.

Dodala, že rozhodnutí rezignovat učinila ve shodě se svou oddaností NAACP a jejím úsilím o sociální a rasovou rovnost. „Říkala mi, abych nepokazil její kamufláž a její tajný život s novou identitou,“ řekl v sobotu adoptivní bratr Dolezalové Ezra, který přijel na návštěvu za svou sestrou do Spokane. Poněkud jej překvapilo, že se kdysi blonďatá dívka stala jednou z nejvýznamnějších postav zdejší černošské komunity.

Dlouholetá aktivistka Dolezalová se propracovala do čela zdejší odbočky celoamerické asociace bojující za rovnoprávnost černochů (NAACP). Kromě nezpochybnitelných pracovních aktivit jí k tomu pomohlo zvlnění kdysi rovných vlasů, jejich obarvení na hnědo a opálení a kosmetické úpravy dříve velmi světlé pleti. Ve Spokane, kam přišla ze státu Montana, kde žila u své rodiny, se vydávala za dceru černošského otce.

„My jsme její skuteční rodiče. Nechápeme, proč považuje za nutné klamat o své etnické příslušnosti,“ řekl CNN otec Lawrence Dolezal s tím, že Rachel vyrůstala v pestré rodině, v níž byli i čtyři adoptovaní černošští příbuzní. „Je německého a českého původu, je bílá,“ prohlásili rodiče Dolezalové.

Podle agentury AP sahají kořeny rodiny i do Švédska. Rodiče doložili své tvrzení rodným listem a fotografiemi z mládí Rachel. Motivy pro její změnu identity podle amerických médií nejsou známy. Podle CNN by mohly souviset s údajně velmi přísnými poměry v rodině, kde rodiče podle výpovědí některých adoptovaných černošských sourozenců často sahali k fyzickým trestům.

Sama Dolezalová o věci zatím odmítala mluvit. Nejprve slíbila, že se vyjádří na  zasedání NAACP, později jej však zrušila. V krátkém rozhovoru s místním novinářem prohlásila, že nemá ráda v USA používaný pojem Afroameričan a že upřednostňuje termín „černý“. „A ano, jednoznačně se považuji za černou,“ řekla.

Část spolupracovníků Dolezalové začala kvůli podvodu požadovat její odchod z čela organizace. Vedení se za ni sice postavilo, neboť žádná etnická příslušnost prý nebrání v práci pro NAACP, předsedkyně dnes nicméně dala svou funkci k dispozici.

anka ( 15. června 2015 23:03 )

citit se muze, ale lhat o tom nema....

defakto ( 15. června 2015 22:59 )

.... když se může muž cítit ženou a nechá se na ženu předělat a všichni to respektujou , tak proč by se bílá žena nemohla cítit ženou černou ?

gogo ( 15. června 2015 22:11 )

Opakuješ se Blesku ..

Zobrazit celou diskusi