Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Doba nahrává mamánkům. S rodiči bydlí až do 27 let

Dnešní doba přeje mamánků, děti se svými rodiči bydlí až do 27 let
Dnešní doba přeje mamánků, děti se svými rodiči bydlí až do 27 let  (Autor: profimedia)
Autor: sou - 
15. června 2015
12:15

V České republice začíná mnohem víc mladých lidí využívat takzvaného mamahotelu. Těžko se jim hledá práce, do nájmu nechtějí a hypotéku na vlastní byt jim bez slušného příjmu banky nedají. Bydlení u rodičů mají navíc s kompletním servisem. Na aktuální data Českého statistického úřadu upozornil deník Právo.

Podle statistiků není na vině jen pohodlí „mamánků“, ale také jejich celková situace. Mladí lidé studují déle a je pak pro ně problém najít zaměstnání. Kvůli tomu nemají dostatek finančních prostředků k získání hypotéky. Nájmy bytů jsou mnohem dražší a navíc dostupné jen ve velkých městech.

Rodiče tak mají své děti „na krku“ v průměru až do 27 let. Tedy alespoň u České republice. Nejrychlejší osamostatnění je v severských zemích. Ve Švédsku se „děti“ stěhují už ve dvaceti letech. Mladí Dánové se osamostatňují v 21 letech a Finové zůstávají se svými rodiči o necelý rok déle. Naopak nejdéle se svými rodiči zůstávají na Maltě a Slovensku. Mladí se tam z domova stěhují po třicátém roku.

Chybějící finance odsouvají rodinu

Kvůli snaze získat finanční stabilitu se oddaluje také zakládání rodin. Ve všech zemích Evropské unie odcházejí dcery dříve než synové.

Mladé ženy se osamostatňují v průměru v 25 letech, muži o 2,2 roky později. Největší rozdíl je v Bulharsku, kde ženy zakládají vlastní domácnost v necelých 27 letech, muži až po věku 31 let. Ve Švédsku dělá rozdíl mezi „vylétnutím z hnízda“ u mladé ženy a muže necelé čtyři měsíce.

Synové si péče svých matek náležitě užívají. Ty tím nevědomky vychovávají sobce, kteří pak automaticky čekají od své budoucí partnerky úplně to samé. Tedy aby mu bez řečí usnadňovala život a on jí to nemusel ničím oplatit a s ničím v domácnosti pomoci. Podle deníku Právo přehnaná rodičovská péče stojí za řadou rozvodů.

Už se vám dávno není 20 let, ale ještě bydlíte doma u rodičů? Jaké v tom vidíte výhody? Jaké to má minusy? A co vám brání osamostatnit se? Ozvěte se do redakce na tip@blesk.cz nebo na telefon 724 014 586 a podělte se s námi o svůj příběh.

tgbb. ( 18. června 2015 17:53 )

Soukalová, místo tažení proti mamánkům se inspiruj tady: http://tn.nova.cz/clanek/nechutne-selfie-divka-nutila-k-sexu-pitbulla-a-fotila-se-u-toho.html?utm_so urce=bleskcz&utm_medium=article_box&utm_campaign=detail

tgbb. ( 16. června 2015 17:07 )

Slepice zase kvičí něco o mamáncích. Ovšem naše společnost je nastavená tak, že se slípka chce nastěhovat, povít penězovod a s pomocí naší feminizované justice chlapa z jeho bytu vykopnout. Stačí se podívat kolem sebe. Tfuj.

e.44 ( 15. června 2015 16:41 )

Ty "děláš sex", že ho u "oidipáků", což ne vždycky jsou mamánci, zahrnuješ do dělání?

lunatic ( 15. června 2015 16:25 )

Bál jsem se toho,aby mě právě kvůli tomuto tady nepoznali

lunatic ( 15. června 2015 16:23 )

Zatímco ve squatu se může,i s rodinou chovat zhýraleji a ušetří i za energie-ovšem,výměnou za pohodlí

Zobrazit celou diskusi