Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabití jednookého teroristy v Libyi: Co teď bude s uneseným Čechem?

Mohl stát za únosem Pavla Hrůzy zabitý terorista?
Mohl stát za únosem Pavla Hrůzy zabitý terorista?  (Autor: Interpol, archiv Blesk.cz)
Autor: max, ČTK - 
15. června 2015
11:59

Čtvrt roku po únosu Pavla Hrůzy z rafinerie v Libyi Američané při leteckém útoku zřejmě zabili jednoho z vůdců světového teroru Mochtára Belmochtára. Mezi specializace velitele Al-Káidy patřily právě únosy a nedalo se vyloučit, že Čech byl v jeho držení. Mohlo by zabití jednookého teroristy ohrozit jeho život?

Hned po únosu skupiny zaměstnanců z rafinerie v Libyi přišli Rakušané s informací, že za vším stojí ISIS. Předseda představenstva Česko-libyjské obchodní komory Dia Eddin Felfel však varoval, že je předčasné říkat, že šlo o Islámský stát. „V Libyi nemá až takovou moc. Jsou tam různé ozbrojené skupiny radikálů. Když chtějí být viditelnější, tak se k tomu nalepí,“ uvedl pro Českou televizi. Černý oblek mohou oblékat i teroristé ze skupiny Ansar aš-Šaría i Al-Káida.

„Je pravdou, že Mochtár Belmochtár se zaměřoval i na únosy. Teoreticky se tak nedá vyloučit, že by držel Hrůzu. Kdyby ho však držel, mezi Českem, Američany a libyjskou vládou v Tobruku by byla nějaká komunikace. Pokud by útok mohl ohrozit životy rukojmích, k útoku by patrně nedošlo,“ řekl Blesk.cz bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor. Terorista přezdívaný kvůli pašování cigaret Pan Marlboro byl „zaručeně mrtvý“ už několikrát a vždy se nakonec někde ukázal. Šándor by proto raději počkal na skutečné důkazy o jeho smrti.

I kdyby byl Belmochtár mrtvý, život Hrůzy by to nemělo nijak ohrozit. „Pokud by byl s únosci už navázán kontakt a Hrůza je stále živý, únosci chtějí, aby byly splněny jejich podmínky. Zabitím rukojmích by nic nezískali,“ dodal bezpečnostní expert.

Belmochtár prošel výcvikem v Afghánistánu a poté stál v čele organizace Al-Káidy v muslimském Maghribu. Hledán byl především v souvislosti s přepadením zaměstnanců plynárny u Ajn Amanásu na jihovýchodě Alžírska z 16. ledna 2013. Islamističtí teroristé z Belmochtárovy skupiny tehdy požadovali ukončení intervence francouzské armády proti islamistům v Mali. Zajali přes 700 lidí, mezi nimi 130 cizinců. Armáda objekt osvobodila, ale útok nepřežilo 39 rukojmích a 29 útočníků.

Média od té doby už několikrát informovala o Belmochtárově smrti, nikdy ji ale nikdo nepotvrdil.

Po svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 se Libye začala propadat do chaosu a nyní má země dvě soupeřící vlády. Zmatků využily radikální islamistické skupiny, z nichž některé jsou napojeny na Al-Káidu a jiné slíbily oddanost Islámskému státu.

moiaza ( 15. června 2015 16:34 )

Škoda že do Libye a Afganistánu nejezdí sbírat zkušenosti naše pravicová opozice. Třeba kníže s Kalouskem a klidně mohou přibrat i Bělobrádka. To by se o mnohem lépe u nás dýchalo.

vydedena ( 15. června 2015 16:28 )

Jsou i takové zoufalkyně, které se tam jedou provdat. Já tedy jen zírám kam to český občan až dotáhl, ale přesto bych něco takového neudělala, i kdyby mně ex vzal střechu nad hlavou. My tady hodně fandíme cizákům, to oni se s námi zase tak nemažou ......Peníze tady už neomezeně vládnou, bez nich je člověk nula. Bída,která souvisí i s velkou mravní bídou.

vydedena ( 15. června 2015 16:23 )

Kam tě sem čereti brtali? Vidíš, že to tu nestojí za nic,že?Teď sedíš u PC a nadáváš. nebylo lepší zůstat někde u terronů?

vog.ht. ( 15. června 2015 15:19 )

Kdepak, to tobě tečka chybí, debile

honza54.. ( 15. června 2015 14:05 )

tak oni tě řídí rusáci, pičlámistický smrdutče?

Zobrazit celou diskusi