Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékařka Jana prosí kvůli roztroušené skleróze o eutanázii: Nechte mě umřít

Jana jako lékařka ví, jak bude její nemoc postupovat a jak nakonec skončí
Jana jako lékařka ví, jak bude její nemoc postupovat a jak nakonec skončí  (Autor: Archiv Jany Matavovské)
Autor: dce - 
14. června 2015
15:11

Doktorka Jana z Prešova trpí od roku 2009 roztroušenou sklerózou a s hrůzou sleduje, jak se její tělo nemoci poddává. Navíc s lékařskými znalostmi ví přesně, co bude následovat dál. A proto prosí o eutanazii, jenže ta na Slovensku není možná.

Jak hrozné musí být žít v těle, které vás postupně přestává poslouchat? Jana, vystudovaná lékařka, pocítila první problémy už v roce 1997, kdy začala mít potíže s chůzí. „Boty na podpatku nebo běh se okamžitě staly tabu,“ řekla serveru dennikn.sk.

Teď už její choroba dospěla do stádia, kdy na veškeré úkony potřebuje cizí pomoc – nohama už pár let nehýbá a nedávno ztratila i možnost používat ruce. „Loni jsem se mohla aspoň sama najíst, teď si už ani nevyčistím zuby. A bude to horší. Přijdu o schopnost polykat a artikulovat, postupně mi odejde síla ze všech svalů a nakonec tento proces postihne i zrakový nerv,“ vypráví.

O své nemoci mluví absolutně bez emocí, až z toho mrazí. Jako lékařka přesně ví, co se stane a jak vše skončí. A rozhodně to nechce nechat dojít tak daleko. Jenže eutanazie na Slovensku není možná. Přesto i dál prosí, aby ji lidé nechali zemřít. „Furt poslouchám řeči o naději, která existuje vždycky. Žádná naděje neexistuje. Prostě jste prohráli a víte o tom,“ dodává Jana.

Jana popisuje, jak nedůstojný je jí její život nyní zdá – potřebuju pomoci na záchodě i při obracení v posteli. Se vším jí stále pomáhá její přítel. „Přítel vedle mě jen ztrácí čas. Místo toho, aby si našel normální partnerku a měl děti, je se mnou,“ doplňuje smutně.

alex0800 ( 15. června 2015 09:52 )

Lékařka?? Nebo PR článek podporující DEPOPULACI?? . . Pokud jde o lékařku, tak jednak má možnost využít marihuany jakožto léku, což Izrael již má i potvrzené závěry ohledně léčby a nikoliv pouhého mírnění příznaků a možnosti léčby nekončí jen marihuanou.. . Dále bych dodal, že je DEMENCE propagovat eutanazii jen kvůli RS.. Příště by mohla "fundovaná lékařka" navádět ovčany k eutanázii kvůli chřipce či rýmě ;-) . . Navíc nevidím důvodu, proč by měl stát uznávat eutanazii, když ji může paní podstoupit ve švýcarsku ;-) A ZABÍT SE MŮŽE I DOMA, BEZ POTŘEBY SOUHLASU ÚŘADŮ. NAVÍC JAKO LÉKAŘKA VÍ, JAK TO SKONČIT BEZBOLESTNĚ A NEZJISTITELNĚ ;-) . . . JDE O POUHOU PROPAGANDU DEPOPULAČNÍCH PRAKTIK.. STEJNĚ JAKO KDYŽ ZAVÁDĚLI TESTOVÁNÍ NA BRC1 GEN A ANGELINA JOLIE SI "NECHALA" ODSTRANIT PRSA. PAK VYŠLO NAJEVO, ŽE ŠLO O PR REKLAMU ZA KTEROU DOSTALA A.JOLIE 60 MIL USD ;-) A KOLIK HOLEK SKONČILO S DIAGNÓZOU RAKOVINY PRSU, KDYŽ JIM NIC NEBYLO? OVŠEM CHEMOTERAPIE JE DO ONOHO VYTOUŽENÉHO RAKOVINNÉHO STAVU DOSTALA.. . . JE HLOUPÉ, KDYŽ OVČANÉ NEVIDÍ, ŽE DEPOPULACE SKRZE VÁLKY JE DNES NAHRAZENA "ZDRAVOTNÍ PÉČÍ", PŘESNĚ JAK NAVRHOVAL DEPOPULAČNÍ MANIAK BILL GATES;-)

jity ( 15. června 2015 09:10 )

Tak to pravda není, že když je lékařka, tak to neuznává, naopak mladí lékaři věří i alternativní meidícíně. Ti staří páprdové ovšem nikoliv.

magnut ( 15. června 2015 02:41 )

je to sporne k reseni

pyskotka ( 15. června 2015 00:08 )

co já vím, pokročil stav a psýcha k tomu, ta zlomí i lékařku

haf1haf ( 14. června 2015 23:06 )

Jenže ona je lékařka, takže asi neuznává pastuší tobolku a podobné "blbosti" .....

Zobrazit celou diskusi