Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Další studená válka? USA plánují kvůli Rusku rozmístit v Evropě těžké zbraně

USA plánují rozmístit na východě NATO těžké zbraně.
USA plánují rozmístit na východě NATO těžké zbraně.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
14. června 2015
09:23

Americké ministerstvo obrany připravuje plán na rozmístění tanků, bojových vozidel a dalších těžkých zbraní pro až 5000 svých vojáků v pobaltských zemích a dalších několika spojeneckých státech východní Evropy. Napsal to dnes list The New York Times s odvoláním na americké činitele a vládní představitele východoevropských členů NATO.

Od USA a Severoatlantické aliance (NATO) to má to být dosud nejvýznamnější poselství Rusku, že jsou odhodlány bránit nové členy aliance, kteří dříve patřili do sovětského bloku. Washington přiměla k novým vojenským krokům loňská ruská anexe Krymu a dle obvinění Západu i pokračující ozbrojená intervence Moskvy na východě Ukrajiny.

Po rozšíření NATO o baltské státy v roce 2004 se USA a NATO vyhýbaly trvalému umístění vojenských zařízení a jednotek na východě aliance a usilovaly raději o různé formy partnerství s Ruskem. Množství výzbroje, které by se mělo v těchto zemích umístit, je malé ve srovnání s tím, co by tam mohlo v krátké době dostat Rusko, bude to ale podle analytiků věrohodný signál amerického závazku tyto členy bránit.

„Je to velmi významný posun,“ řekl listu penzionovaný admirál a bývalý vrchní velitel sil NATO James G. Stavridis, který nyní působí na škole práva a diplomacie Tuftsovy univerzity. „Pro nervózní spojence to bude přiměřené ujištění,“ dodal.

Množství rozmístěné techniky a vojsk by bylo srovnatelné s tím, co Spojené státy udržovaly v Kuvajtu více než desetiletí od irácké invaze v roce 1990. Návrh Pentagonu vyžaduje souhlas ministra obrany USA Ashtona Cartera a prezidenta Baracka Obamy. Podle vysoce postavených činitelů Pentagonu by ale návrh mohli posuzovat už ke konci tohoto měsíce ministři obrany zemí NATO na plánovaném zasedání v Bruselu.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg minulý měsíc řekl, že Rusko nerespektuje mezinárodní smlouvy, které samo podepsalo, a nátlakem prosazuje v menších sousedních státech svou vůli. Zároveň řekl, že Moskva svou jadernou rétorikou a plány na rozmístění a modernizaci jaderných zbraní mění bezpečnostní rovnováhu v Evropě. Připomněl, že ruský prezident Vladimir Putin před záborem Krymu uvedl jednotky obsluhující jaderné zbraně do stavu zvýšené pohotovosti.

valkaamir ( 15. června 2015 01:36 )

jo jo

valkaamir ( 15. června 2015 01:10 )

USA zvysuje svou agresivitu od II svetove valky.Rusko opustilo sve Varsavske smlouvy v klidu nebot se zmenilo jak Cesko a dalsi z staty z varsavske smlouvy.To jste tak najivni ze Rusko se nezmenilo take?.Kdyby vy chytrej Gorbacek rekl pri smlouve s Reganem "NESOUHLASIM" tak byste nemeli tu vasi vysnenou smetanovou revoluci ktera vam preliza pres hlavu a po 25 letech nadavate co jste to udelali za hovadinu.Komu chcete co ukazovat ?Sami v korabcich ,vykradani a okradani statu s nekolika vladami na ktere jen nadavate .USA lezete do zadku a ulisne je prosite o jejich prohnily rezim kapitalismu lezete po kolenou abyste se zavdecili zapadu a beda kdyz zvednete ohon tak vas hned usmerni k poslusnodti.Kde je hrdost a suverenita Naroda.Z jedne Stalinove ery do drue.JO hytrej my jsme se zmenili ? jen obratili na ruby kabaty.Rusku ale zmenu nedovolime to prece nejde oni se nesmi zmenit na koho bychom nadavali a mstili se za krivdy nebyl by potom motiv a museli bychom priznat ze moc toho rozumu nemame.

valkaamir ( 15. června 2015 00:46 )

nechte ho bejt ale dnes ho opravim ono mu to preskocilo chudak.Vsechny byvale staty vychodniho bloku ktere byly s ruskem pozadaly rusko o pomoc.Takze odpurci kterych moc neni si muzou akorat trhnout nohou.

eliska963852 ( 14. června 2015 19:28 )

Všechny bývalé státy východního bloku, které jsou v NATO požádaly amíky o pomoc, takže odpůrci, kterých moc není si můžou akorát trhnout nohou.

tgbg ( 14. června 2015 18:25 )

Ruští xindlové jsou ve sr*čkách až po uši, proto se snaží zahájit další světový konflikt. Rusáčtí teroristi se u nás s pomocí českých komunistických zrádců a kolaborantů roztahovali 23 let. Víc už nikdy. Proto USA vítejte i se svými vojáky a zbraněmi. Kde vleze Rus, tam bída a hlad.

Zobrazit celou diskusi