Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za útěk dvou vrahů zatkli bachařku: Jeden z nich ji okouzlil a obelstil

13. června 2015
17:01

Ve Spojených státech obvinili zaměstnankyni věznice z napomáhání nebezpečným vězňům v útěku. Minulý týden uprchli ze zařízení s přísnou ostrahou ve městě Dannemora dva muži odsouzení za vraždy a zůstávají na útěku.

Policie v pátek obvinila ze zločinu Joyce Mitchellovou, která ve věznici pracovala jako instruktorka v krejčovské dílně. Údajně se spřátelila s osmačtyřicetiletým Richardem Mattem a čtyřiatřicetiletým Davidem Sweatem a propašovala pro ně do věznice potřebné nástroje. Muži měli k dispozici pilku a vrtáky, probourali stěnu své cely a po potrubí slezli ze šestého poschodí. Ačkoli prorazili i ocelový plát ve zdi, nikdo si ničeho nevšiml, až do jednoho rána, kdy strážní kontrolovali lůžka.

Sweat si odpykával doživotní trest za vraždu zástupce šerifa v okrese Broome v roce 2002, Matt dostal o pět let dříve trest 25 let vězení za únos svého šéfa, kterého zabil a rozporcoval.

Mitchellová se objevila v pátek před soudem spoutaná a nemluvila. Její právník řekl, že se necítí vinná. Před soudem má stanout znovu v pondělí a na svobodu se může dostat na kauci 100.000 dolarů (2,4 milionu korun).

Po uprchlících pátrá v okolí věznice, jež je poblíž kanadské hranice, 800 policistů. Policejní velitel Charles Guess řekl na tiskové konferenci, že pátrání ztěžuje špatné počasí, které ale vadí i prchajícím. „Musí jim být zima, jsou promoklí, unavení a hladoví, pokud se nedostali jinam nebo nenašli přístřeší,“ řekl.

Podle příbuzných by Mitchellová nikdy v útěku nikomu nepomáhala. Policie se ale domnívá, že nejenom obstarala nástroje, ale měla muže také z věznice vyvézt branou. Nakonec se ale neukázala a muži museli běžet po svých. Její mobilní telefon prý muži použili, aby navázali kontakt s Mattovými přáteli. Svědci viděli dva muže skákat minulou sobotu přes zeď zařízení.

Mitchellová ve věznici dohlížela na trestance, kteří se učili šít a opravovat šicí stroje. Její zaměstnavatel si byl už rok vědom jejích blízkých kontaktů s jedním z uprchlíků a zjišťovalo se, zda jde o nepovolený druh vztahů. Nic se ale neprokázalo. Jednapadesátiletá žena si ročně vydělávala přes 57.000 dolarů (1,4 milionu korun) a nyní byla z práce propuštěna. Pracovala tam pět let a ve věznici je zaměstnán i její manžel, který nebyl zadržen ani obviněn.

Ve státě New York byli dosud uprchlí vězni většinou pochytáni do 24 hodin a žádný na svobodě nepobyl déle než tři dny. Matt a Sweat jsou na útěku už týden. Muži prý jsou zřejmě stále spolu a mohou mířit do sousedního Vermontu i do Kanady, ale také do Texasu, kde má Matt příbuznou. Podle policie se zná s lidmi na hranici, kteří umožňují nelegální přechod hranice s Mexikem.

tymitaky ( 13. června 2015 22:55 )

Výška v palcích.

tymitaky ( 13. června 2015 17:03 )

No jo, za vším hledej babu.

Zobrazit celou diskusi