Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dahlgrenova stížnost proti vydání do Česka: Soud ani teď nerozhodl

Autor: ČTK - 
12. června 2015
21:52

O stížnosti amerického občana Kevina Dahlgrena proti vydání do České republiky kvůli obviněním ze čtyřnásobné vraždy dnes soud v americkém státě Virginie nerozhodl, učinit by tak měl v nadcházejících dnech. Informovala o tom Česká televize. Pokud soud stížnost na návrh prokuratury odmítne, bude to další krok na cestě k Dahlgrenovu vydání české justici.

Soudce dnes právnímu zástupci Dahlgrena a prokurátorovi poskytl na vyjádření každému dvacet minut. Dahlgrenův advokát podle Českého rozhlasu vazbu a zadržení svého klienta, který byl v soudní síni přítomen, označil za nezákonné a protiústavní, což ale státní zástupce odmítl. Termín, kdy soud rozhodne, není znám.

Dahlgren je podezřelý, že v květnu 2013 brutálně zavraždil v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán. Ve Washingtonu ho krátce po přistání letadla zadržela FBI. Podle policie jsou důkazy proti němu jasné, pochybnosti však panují ohledně motivu.

Dahlgren se vydání do Česka brání, stížnost vznesl již v září 2013. Kvůli složitosti případu bylo slyšení několikrát odročeno, naposledy koncem května. Pokud Američan se stížností neuspěje a soud ji zamítne, mohou se obhájci odvolat. Pokud selže i tato snaha advokátů, bude o případném Dahlgrenově vydání rozhodovat americké ministerstvo zahraničí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbb. ( 12. června 2015 22:16 )

Měl by honem vstoupit do ČSSD, která chrání zločince.

levandulova ( 12. června 2015 22:13 )

 Tohle by se melo zatrhnout. Deset p.r.d.e.l.i stiznosti a odvolani, ptachy tecou do kanalu, neni cas na nic a soudy se vlecou, k cemu je cinnost soudu, kdyz to jedbo idvolani smete se stolu... a tyhle opletacky co delaji USA s timhle d.e.b.i.l.e.m Jen at si ho tam nechaj andilka, akorat ho budeme cely zivot zivit. Tam jim taky postrili par lidi a zabasnou si ho tam.

Zobrazit celou diskusi