Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lubitz uvažoval, že se otráví: Sháněl na internetu cyankáli

Autor: ČTK - 
12. června 2015
17:28

Německý kopilot Andreas Lubitz, jenž v březnu úmyslně navedl letoun společnosti Germanwings do alpského masivu a zavinil tak smrt všech 150 lidí na palubě, pravděpodobně do poslední chvíle zvažoval i jiné možnosti sebevraždy. Düsseldorfský státní zástupce Christoph Kumpa podle agentury AP potvrdil informaci z dnešního vydání deníku Süddeutsche Zeitung, že pilot v březnu na internetu hledal možnosti, jak si opatřit smrtelně jedovaté látky.

Lubitz, jenž podle dostupných informací trpěl psychickými i zrakovými problémy, na internetu hledal způsoby, jak si opatřit kyanid draselný (cyankáli), diazepam a smrtelné kombinace léků.

Podle německých vyšetřovatelů 27letý pilot den před tragédií z 24. března do vyhledávače svého počítače zadal pojem „living will“, což je předem sepsaný projev vůle ohledně léčebného postupu v situaci, kdy už vážně nemocný člověk není schopen komunikovat s lékaři.

Francouzský prokurátor Brice Robin ve čtvrtek oznámil, že Lubitz měl potíže se zrakem a obával se, že oslepne a přijde o zaměstnání. V posledních pěti letech do březnové nehody Airbusu A320 ve francouzských Alpách se obrátil na 41 lékařů, včetně několika psychiatrů.

Lubitz podle vyšetřovatelů využil před katastrofou odchodu kapitána na toaletu: v kokpitu se zamkl a zahájil klesání, které skončilo nárazem letadla do hor. Všech 150 lidí na palubě letounu směřujícího z Barcelony do Düsseldorfu zahynulo.

Druhý pilot je podle dnešního prohlášení německých vyšetřovatelů jediný, komu je připisována za zřícení stroje odpovědnost; úřady tedy nikoho jiného kvůli možné spoluvině nestíhají. Prokuratura v Düsseldorfu, která má případ na starosti, ale zároveň upozornila, že vyšetřování ještě neskončilo.

V úterý začal převoz ostatků obětí z Marseille do zemí, odkud pocházely. Těla desítek německých obětí dorazila do vlasti ve středu a na dnešek byly naplánovány první pohřby. Na pondělí se připravuje zvláštní let, který do Španělska dopraví rakve španělských obětí neštěstí.

steelheart ( 12. června 2015 18:25 )

jděte už s těma báchorkama do prd...e! každej ví, jak to s letadlem bylo, tady už nikoho nepřesvědšíte - nebo to snad měl bejt vtip?? špatnej pokus

Zobrazit celou diskusi