Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejmladší pacientka s transplantací kostní dřeně v ČR: Viki žije, ale nikdy nevyroste!

Autor: Michaela Remešová - 
13. června 2015
15:44

Od narození byla nemocná. Lékaři si s Viktorkou (3,5) z Kutné hory nevěděli rady. Jednou měla zánět plic, jednou zánět kůže, potom u ní diagnostikovali různé viry. Život jí zachránila nadace Kapka naděje.

Když byly holčičce dva měsíce, poslali ji s maminkou Angelikou Grochowskou (26) z kolínské nemocnice raději na vyšetření do pražského Motola. To už bylo za pět minut dvanáct. „Tam zjistili, že se Viki narodila s poruchou imunity a s poruchou růstu. Řekli mi, že je v tak vážném stavu, že ji musí okamžitě transplantovat kostní dřeň, aby vůbec přežila,“ svěřila Blesku Angelika.

Dárce našli přes banku pupečníkové krve, kterou v Motole „vybudovala“ Kapka naděje. „Deset dní trvalo, než našli vhodného dárce ‒ holčičku z Drážďan. Potom okamžitě proběhla transplantace. Viki se tak stala úplně nejmladší pacientkou, které u nás transplantovali kostní dřeň,“ vyprávěla maminka, která nepřestane být motolské nemocnici za život své dcerky vděčná. „Jinak by nám umřela...,“ zalesknou se jí oči.

Victoria je prý radostné dítě, je chytrá a na svůj věk po psychické stránce až moc vyspělá. Poruchy imunity ji už netrápí, s poruchou růstu se ale bude potýkat do konce života. „Má tři a půl roku a měří pouhých sedmdesát centimetrů, tedy jako půlroční dítě,“ vypráví Angelika. Tělíčko roste, jak má, ale nožičky a ručičky bohužel ne. „Je to smutné, ale důležité je, že žije,“ konstatuje Angelika, která samozřejmě zůstává s holčičkou i nadále doma. „Před porodem jsem chodila do práce, teď nám musí stačit tatínkův příjem,“ říká Angelika.

Vendula splácí dluh Svobodovi

Příběh malé Victorie zazní také na benefičním koncertu Kapky naděje, který 17. června odvysílá FTV Prima přímým přenosem z pražského Fóra Karlín. Bára Basiková, Michal David, Anna K. či Vašek Noid Bárta na něm zazpívají hity Karla Svobody (†68), včetně titulní skladby Jdi za štěstím. „Když Karel před osmi lety zemřel, všichni se holedbali, že mu vzdají poctu koncertem. Doteď nikdo nic neudělal, takže to zbylo na mě,“ řekla Blesku vdova Vendula Svobodová (43).

Zobrazit celou diskusi