Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další ruská provokace: Bojový letoun z Východu proletěl jen 3 metry od stroje USA

Ruský přepadový stíhací letoun Su-27
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
12. června 2015
10:20

Ruský bojový letoun ve velké rychlosti proletěl jen tři metry od výzvědného letadla amerického letectva a málem způsobil havárii. Oznámila to americká televize CNN s odvoláním na zdroje z Pentagonu. Incident se stal 30. května v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem.

Oba stroje se pohybovaly ve stejné výšce a minuly se těsně, uvedly americké zdroje bez dalších podrobností. Není ani známo, zda Washington v Moskvě proti incidentu diplomaticky protestoval. Americké letadlo podle Pentagonu svým chováním nezavdalo příčinu k žádným agresivním manévrům ruského stroje.

Incidenty podobného druhu jsou v poslední době časté. Jen před několika týdny pronásledoval americké letadlo RC-135U v mezinárodním vzdušném prostoru ruský přepadový stíhací letoun Su-27. Počátkem června zveřejnilo americké velení video se záznamem incidentu, při němž ruské letadlo Su-24 prolétlo nebezpečně blízko amerického raketového křižníku USS Ross v Černém moři.

Američtí experti tvrdí, že vzhledem ke zvýšené přítomnosti letadel a lodí USA v Černém a Baltském moři je častější kontakt s ruskými bojovými prostředky přirozený. Znepokojení nicméně vyvolává skutečnost, že ruské stroje americká plavidla a letadla přímo ohrožují.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

parma49 ( 21. srpna 2015 10:31 )

Jak můžou být Spojené státy agresor, když to jsou naši druzi ve zbrani a náš vzor demokracie

nejsemadrenalin ( 15. června 2015 01:34 )

javascript: insAtCur(document.getElementById('frmCont'), ' ')

zauber ( 12. června 2015 17:31 )

Jedna ruská provokace je zhruba v poměru ke stovce amerických provokací. S-er-u stejně na Rusy jako na Američany, protože zaostalých totálních idiotů je v každé této velmoci jak na-s-ráno.

zadejteheslo ( 12. června 2015 14:30 )

žádnýmu bolšanovi nemůže sedět

xiioma ( 12. června 2015 13:24 )

Co rus to cypa kus...

Zobrazit celou diskusi