Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozor na klíšťata, nakazit vás mohou i jejich larvy! Vypadají jako zrnka prachu

Autor: Iva Dvořáková, ula - 
11. června 2015
14:00

Pro klíšťata opět nastávají "žně". Ve vlhku a teplu se jim dobře daří. Nakazit vás může nejen dospělý jedinec, ale také jejich larvy a méně známé nymfy. Nákaza hrozí i od nakaženého zvířete.

Vysoké teploty lákají lidi do přírody. A právě nyní je velmi pravděpodobné, že si z venku přineseme klíště. Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude klíšťová aktivita na čísle 10 – to znamená velmi vysoké riziko!

Klíšťatům vyhovuje vlhké a suché počasí, narazíte na ně v listnatých a smíšených lesích, ve vysokých porostech, pokud se vydáte na houby nebo na sběr lesního ovoce, podle vodních toků, ale také na zahradě a v parcích. Ležení v trávě už není tak bezstarostné jako kdysi.

Vývoj klíštěte Vývoj klíštěte | Focus

Přisají se i larvy a nymfy

Málokdo ví, že bychom si měli dát pozor nejen na dospělá klíšťata, ale také na jejich larvy a nymfy, které jsou špatně viditelné. Larvy totiž vypadají jako zrnka prachu, nymfy jsou velikosti makového zrnka a téměř průhledné. To ani nemusíme vědět, že se nám parazit přisál třeba za uchem, ve vlasech, v podpaží apod.

Nákaza od zvířete?

Pozor byste si měli dát i na nepasterované mléko, sýr a jiné mléčné výrobky. Mohou totiž pocházet od nakažené ovce nebo kozy. Proto je vhodné jíst jen tepelně zpracované produkty.

 

Opakování je nejlepší prevence. Jak na klíšťata? 

1. Do přírody oblečte dlouhé kalhoty a vysoké ponožky.

2. Používejte repelenty proti parazitům.

3. Vyhýbejte se místům s vysokou trávou.

4. Po procházce zkontrolujte sebe i svého psa. Toho pročešte hustým kartáčem.

5. Pokud klíště objevíte, okolí místa zakousnutí klíštěte vydezinfikuje a kývavým pohybem ho vytáhněte.

 

Příznaky onemocnění? Velmi plíživé

První příznaky onemocnění klíšťovou encefalitidou jsou podobné mírné viróze. Pak přichází druhá fáze, když přichází prudké zhoršení stavu a je nutná hospitalizace v nemocnici. Mnozí nemocní si nesou doživotní zdravotní následky! Pokud nakažený zachytí včas příznaky počínající lymské boreliózy, dá se nemoc vyléčit antibiotiky. Proti klíšťové encefalitidě neočkovaný člověk nemá šanci.

Neduste přisáté klíště krémem!

Když už si člověk domů klíště přinese, existuje mnoho rad a tipů, jak minimalizovat riziko nákazy z přisátého klíštěte, například zvolení správné techniky vyjmutí klíštěte (vikláním pomocí pinzety nebo speciálních kleštiček) a jeho rychlé odstranění. Prevence je ale mnohem vhodnější.

 

 

Jak odstranit klíště Jak odstranit klíště | Focus

Očkování

Základní očkování probíhá ve třech dávkách. Přibližná cena jedné dávky vakcíny je 800 Kč a zdravotní pojišťovny přispívají částkou v rozmezí 300–1800 Kč. Očkovat se můžete nechat i nyní. Ochrana proti onemocnění nastupuje nejpozději za 2 týdny.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi