Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do Česka mířil nebezpečný mák z Austrálie

Mák
Mák  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Andrea Ulagová - 
10. června 2015
20:00

Státní zemedělská a potravinářská inspekce nepustila na trh 24 tun máku z Austrálie. Obsahoval totiž trojnásobné množství morfinu, než je povoleno. Odborníci připouštějí, že i z potravinového máku experti zvládnou vyrobit opiáty.

Morfin je v máku běžně přítomný, ale v případě jeho potravinářské varianty je stanovena jeho bezpečná koncentrace na 43 miligramů na kilogram. Mák modrý původem z Austrálie tuto hodnotu trojnásobně překročil. Obsahoval 137 miligramů morfia na kilogram.

Pokud by se nebezpečný mák dostal na tuzemský trh, mohl by vysoký morfin kupujícím ublížit.

Odborníci: Expert zvládne vyrobit drogu i z potravinového máku

Mák se navíc nevyužívá jen v potravinářském průmyslu, v lékařství, ale také pro výrobu drog. Z opia se dá vyrobit například heroin. „Z takového máku by droga vyrobit šla, ale kolik a za jakou cenu, to neumím odhadnout,“ řekl psycholog Ivan Douda.

Jiný názor má odborník na protidrogovou problematiku Jindřich Vobořil. „To by musel být někdo hodně šikovný, aby z toho drogu vyrobil. Droga se spíše vyrábí z nezralých makovic, zaznamenáváme i tady u nás situace, kdy drogově závislí vběhnou na makové pole a snaží se něco z makovic získat,“ zmínil.

Česko na světové makové špici

Morfin ovlivňuje centrální nervový systém, utlumuje pocit bolesti a při jeho užívání dochází ke vzniku návyku. Vyšší dávka morfinu může být navíc smrtelná.

Česká republika se v minulých letech pohybovala na předních příčkách v pěstování máku pro legální účely. Naopak v některých zemích jako je Singapur nebo Saúdská Arábie je jeho pěstování zakázáno.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi