Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prodej jahod a brambor u silnic: Pozor na prach a šizení na váze

Autor: Daniela Soukalová, Jiří Nováček - 
11. června 2015
05:17

Stánkařská sezóna se rozjíždí, lidé by měli být ale při nákupu obezřetní. Prodejci si podle inspektorů často přilepšují šizením na váze nebo špatným účtováním. Ovoce a zelenina jsou navíc celý den vystaveny prachu z cest.

I když by se ovoce a zelenina neměly prodávat v prašném prostředí, většina pouličních prodejců si s tím nedělá hlavu.

„Ovoce nechráníme, kdo chce, tak si ho pak doma umyje,“ přiznala Blesku jedna z pražských stánkařek s ovocem. Pokud si koupíte jahody právě ze stánku u cesty, neměli byste je hned konzumovat. Riziko případných žaludečních obtíží snížíte, pokud si potraviny koupené u cesty nejdříve opláchnete.

Prodavači riskují desetitísícové pokuty

Stejně jako v obchodě, i na stánku by ovoce a zelenina měly mít doložitelný původ průvodní dokumentací. Někteří stánkaři ale nezbytné doklady nemají. „Prodejci pak může být uložena pokuta až v řádkách desetitisíců. Pokud své jednání zopakuje, můžeme uložit pokutu i několikanásobně vyšší,“ řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Nedostatečnou dokumentací přitom problémy se stánkaři nekončí. Občas se totiž najdou podnikavci, kteří si váhu kalibrují tak, aby ukazovala o něco víc, než vybrané ovoce a zelenina skutečně váží.

„Dá se obecně říci, že nejčastějším prohřeškem prodejců ovoce a zeleniny bývá nesprávné účtování v souvislosti s nesprávným množstvím,“ uvedl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

 

henryj ( 11. června 2015 08:54 )

Bacha na ty brambory!!!Někde napíšou "BRAMBORY z VYSOČINY" a le tolik brambor ani nevypěstují (na Vysočině).Jsou to vesměs brambory ke zkrmení a dovezené z POLSKA. Tak se u nás *** s lidem českým !!!Tak bacha!!!

XLADI ( 11. června 2015 06:41 )

Od pouličních prodejců bych si koupil maximálně ty brambory, ty se musí umýt tak jako tak. Jahody a jiné ovoce bych si nekoupil. Nejlepší jsou pouliční prodejci burčáku, to svoje tekuté zlato vyhřívají celý den na sluníčku to musí být pro žaludek hotová bomba

sandokan500 ( 11. června 2015 06:02 )

Sedlaci dnes sklidi a hned ten den prodaji kde je problem.Bez chemie!!!!Supemarket.....sklidit do skladu potom rozvoz potom do skladu a konecne rozvoz do marketu.Po nekolika dnech to vse za pritomnosti chemie.Tak co je zdravejsi?Redaktore clanku bez do p.r.d.e.l.e. To same se deje u malo pestitelu ty nesidi spis trochu pridaj jinak,by prisli o kseft zakaznik se pak opakovane vraci.VASTNI ZKUSENOST.

zlymikes ( 11. června 2015 05:41 )

pokud si potraviny koupené u cesty nejdříve opláchnete - velmi zajímavé myšlenka. A ještě k titolku - od kdy bramborům vadí prach? Nebo on je někdo vyhrábně za země a cpe se jimi?

Zobrazit celou diskusi