Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Virus MERS v Jižní Koreji: Zemřelo už devět lidí

Autor: ČTK - 
10. června 2015
06:50

Počet obětí koronaviru MERS v Jižní Koreji se rozrostl o dva, celkově na něj v této zemi zemřelo už devět lidí. Oznámilo to dnes podle agentury Reuters korejské ministerstvo zdravotnictví. To také sdělilo, že se objevilo 13 nových případů nákazy, a celkový počet infikovaných lidí se tak zvýšil na 108.

Všichni, kdo na MERS zemřeli, trpěli před pozitivním testováním na virus těžkými chorobami. Všech 13 nových případů infekce má původ v nemocnicích, uvedlo ministerstvo. Jihokorejské úřady kvůli MERS uzavřely téměř 2 000 škol a zhruba 2 500 lidí umístily do karantény. 

Jižní Korea má největší počet případů infekce MERS mimo oblast Blízkého východu, kde se choroba objevila poprvé v roce 2012. Do Jižní Koreje nákazu zavlekl v květnu jeden z místních podnikatelů po návštěvě blízkovýchodních zemí. Celosvětově se virem MERS infikovalo přes 1 100 lidí a více než 440 jich zemřelo, převážně v Saúdské Arábii. 

Infekce MERS je zapříčiněna koronavirem z téhož kmene, jako je virus, který způsobuje onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), jež v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS má podle Světové zdravotnické organizace (WHO) podstatně větší úmrtnost, šíří se naopak pomaleji. 

Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi